IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения на щатските борси и в началото на днешната сесия

Индексите вървят надолу въпреки добрите данни за засилването на потребителското доверие през ноември

18:03 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Понижения на щатските борси и в началото на днешната сесия

Пониженията на щатските борси продължават за втори пореден ден под влияние на значителните загуби, които претърпяха водещите индекси в Азия днес, начело с китайския Shanghai Composite, който потъна с повече от 5% заради страхове, че Китайската централна банка ще увеличи отново лихвения си процент.

Единствените икономическите данни за САЩ днес показаха, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет и Ройтерс се е повишил леко до 69,3 пункта през ноември в сравнение с 67,7 за предходния месец. Увеличението се оказа малко по-голямо от пазарните очаквания. Нарастват също така и инфлационните очаквания на потребителите в САЩ.

Индексът на потребителското доверие е водещ ориентир за оценката на потребителите за състоянието и развитието на икономиката, на очакванията им за пазара на труда и бъдещите доходи, на доверието им в икономическата политика на правителството. Всичко това определя склонността им да потребяват или да спестяват, от което зависи икономическата активност в страната.

Въпреки засилването на потребителското доверие водещите индекси в САЩ се понижават в сутрешната търговия на Wall Street. Ценово-претегленият Dow Jones IA губи 0,6% до 11 212 пункта, а широкият S&P 500 намалява с 0,9% до 1 202 пункта. Nasdaq Composite отстъпва с 0,8% до 2 534 на борсата Nasdaq.

Страните от групата на Г-20 приключиха своята среща на върха в Сеул по-рано днес, но в крайна сметка не успяха да стигнат до общ план за борба със световните икономически проблеми. Те се споразумяха да търсят начини за справяне с големите търговски дисбаланси през следващата година.

Негативно на борсовата търговия в САЩ се отразиха и засилващите се опасения за това дали Ирландия ще успее да се справи с големия си бюджетен фалит и държавен дълг без да фалира.

Акциите на медийната компания Walt Disney поскъпват с 5,3% до 37,84 долара на Нюйоркската фондова борса, след като ръководството й изрази оптимистични очаквания за приходите през идните тримесечия въпреки близо 7-процентния спад на печалбата й за последното тримесечие, приключило на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още