IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джеръми Грантъм: Стойте на кешови позиции, чакайте пазарът да падне

Инвеститорът обявява, че е против действията на Федералния резерв, който се опитва да съживи икономиката с нови финансови стимули

19:04 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Джеръми Грантъм: Стойте на кешови позиции, чакайте пазарът да падне

Инвеститорите би трябвало да запазят голям дела на парите в брой в своите портфейли, тъй като това дава както сигурност, така и предимство пред останалите при положение, че цените паднат. Такова е мнението на фонд мениджъра Джеръми Грантъм, цитирано от CNBC.

„Кешът има сила, която мнозина не оценяват напълно и тя се изразява във вариативността, която парите дават”, посочва Грантъм.

„Ако всичко се срине и стойността, да кажем на американския фондов пазар, изчезне, тогава няма да имате ресурс, който да ви помогне. Ако пазарът на облигации се срине, а вие не разполагате със средства за покупки, то това няма как да ви бъде от полза”, разсъждава инвеститорът.

„Това, което са парите в брой, е ресурс, който е на разположение”, посочва Грантъм.

Според специалиста в момента акциите са надценени, така че, притежавайки кеш, инвеститорите ще могат да влязат на пазара в доста по-добър момент.

„Парите в брой ще ви дадат да купите американския пазар тогава, когато S&P 500 падне от 1 220 на 900 пункта, което ние смятаме за вероятно”, посочва той.

Добра инвестиция в момента са акции на франчайз компании като Coca-Cola и Johnson&Johnson, тъй като те имат силни позиции на развиващите се пазар, смята Грантъм. Той обаче не препоръчва двете компании, а само ги посочва като пример за това, което инвеститорите трябва да следят.

Добра алтернатива в момента според Грантъм е инвестицията в суровини като петрол и мед, но с дългосрочен хоризонт от 10-20 години.

Инвеститорът обявява, че е против действията на Федералния резерв, който се опитва да съживи икономиката с нови финансови стимули.

„Фед прекара по-голямата част от последните 15-20 години в опити да манипулира пазара на акции всеки път, когато се смяташе, че икономиката има нужда от тласък. Вярвам, че те много добре знаят, че това, което правят, не носи директни ефекти за икономиката”, коментира Грантъм.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още