IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите на Cisco уплашиха пазарите*

Акциите на Cisco изгубиха над 15% и предизвикаха разпродажби на борсите в САЩ

23:05 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозите на Cisco уплашиха пазарите*

Днешната борсова сесия в САЩ донесе умерени понижения за индексите, макар сесията да стартира със значителни разпродажби. Те бяха основно в технологичния сектор, в резултат на което индексът Nasdaq Compoite записа най-силен спад.

Повод за това станаха предпазливите прогнози на технологичния гигант Cisco за финансовите резултати през текущата фискална година, които предизвикаха опасения за възстановяването на сектора като цяло.

Nasdaq Composite потъна с близо 2% в самото начало на сесията, но в края на търговията индексът заличи част от спада, приключвайки с отстъпление от 0,9 на сто до 2 555 пункта.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA загуби 0,7% до 11 283 пункта, а по-широкият S&P 500 отстъпи с 0,4% до 1 213 пункта.

Cisco обяви 8% ръст на нетната си печалба за третото тримесечие, но разочарова инвеститорите със сдържаните си очаквания за текущата финансова година.

Според главния изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс, известен със своята предпазливост, все още икономическата среда продължава да бъде „предизвикателна“, пише CNN.

Акциите на Cisco станаха най-търгуваните през деня и изгубиха над 15 на сто. По време на сесията бяха прехвърлени над 500 млн. акции на компанията, като крайната цена беше 20,52 долара за брой.

С днешните си понижения индексите изцяло заличиха преднината си от вчера, която извоюваха в самия край на волатилната сесия.

Финансовите пазари са по-нестабилни и в очакване на резултатите от срещата на върха на лидерите от групата на Г-20, която започна днес в Сеул. Валутната политика доминира първоначалните разговори на световните лидери.

Според анализатори от изключителна важност е страните да постигнат единство и да направят стъпки за разрешаването на проблемите, натрупани в световната икономика. Големи остават опасенията, че т. нар. валутни войни могат да прераснат в търговски войни, което ще е тежък удар за нестабилната икономика.

Сесията на азиатските борси завърши със значителни повишения, след като Moody's увеличи кредитния рейтинг на Китай и посочи, че централната банка е взела подходящите мерки за овладяване на високата инфлация в страната, която се повиши повече от очакваното до 4,4% на годишна база през октомври.

Облигационните пазари в САЩ ще бъдат затворени днес заради честването на Деня на ветераните, като не се очакват и важни икономически данни за страната. След края на сесията излизат отчетите на Walt Disney за изминалото тримесечие.

*Актуално към 23:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още