IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова за глобално сътрудничество за постигане на растеж

Американският президент прикани страните от Г-20 да са единни и да се въздържат от икономически протекционизъм

22:31 | 10.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Обама призова за глобално сътрудничество за постигане на растеж

Президентът на САЩ Барак Обама се обърна към лидерите на най-големите икономики в света с молба да оставят настрана различията си и да поемат съвместен ангажимент за постигане на устойчив растеж на световната икономика.

Той пристигна по-рано за двудневната среща на върха на държавите от групата на Г-20, която започва на 11 ноември в Сеул, предаде BBC.

В навечерието на срещата на Г-20 Обама каза, че САЩ ще изиграе своята роля за създаването на нови работни места и намаляването на дисбалансите в търговията. Той призова държавите да се въздържат от икономически протекционизъм и да работят заедно за постигане н растеж.

През последните дни се засилиха опасенията, че срещата няма да даде резултат заради риска страните да бъдат въвлечени в спора между САЩ и Китай за курса на юана и долара, както и за големите търговски дисбаланси на двете страни.

Вашингтон вини отчасти Пекин за голямото си отрицателно търговско салдо заради занижения курс на китайския юан, който подкрепя износа на страната и е позволил на Пекин да натрупа огромни валутни резерви.

Други обаче смятат, че икономическата политика на САЩ, и по-специално създаването на още нови долари от Федералния резерв, също е форма на валутна манипулация, с която страната преследва собствените си икономически цели.

Барак Обама обаче защити „решителните действия” за спиране на спада на американската икономика, визирайки решението на Федералния резерв от миналата седмица да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на страната.

Все пак американският държавен глава призна, че САЩ не може да възстанови сам растежа на световната икономика и се съгласи, че политиката на страната трябва да се промени.

Обама обаче уточни, че САЩ ще даде своя принос, стига останалите правителства да направят същото. Той отново призова страните да не разчитат на износа да разреши икономическите им проблеми.

През октомври американският финансов министър Тимъти Гайтнър предложи да се въведат цели за намаляване на дисбалансите по текущите сметки на страните от Г-20. Предложението му не бе добре прието от няколко страни, включително Германия и Япония, което намекнаха, че това е невъзможно.

Китай не коментира, но в интервю през тази седмица китайският президент Ху Дзинтао заяви, че страните „трябва да се оправят със собствените си проблеми”.

До 2008 срещите на Г-20 бяха доминирани от страните от групата на Г-8 Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания, САЩ, Канада и Русия.

Това обаче се промени, след като глобалната финансова криза от 2008 г. измести центъра на икономическа тежест към развиващите се страни, начело с Китай, Индия и Бразилия.

Г-20 заседава два пъти годишно, но планира да намали срещите си до една през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Ми докато САЩ се държат сякаш всичко зависи от тях и те са центъра на света, нищо няма да стане, другите държави им писна да работят много за да могат Американците да си живеят като царе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Obunga e napravo smeshen - po-jalak e dori ot Jelio Jelev i tapata my frankofonia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още