IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Критиците всъщност трябва да са благодарни на Фед

Монетарната политика всъщност стимулира страни като Бразилия и Китай и те не би трябвало да се оплакват, смята анализаторът

18:01 | 09.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Критиците всъщност трябва да са благодарни на Фед

Глобалните лидери би трябвало да са благодарни на Федералния резерв за политиката на слаб долар, която той води, смята анализаторът Марк Фабер. Така той коментира критиките, които се отправят към прекалено либералната валутна политика, провеждана от американската централна банка, съобщава CNBC.

“Монетарната политика на САЩ е много добра за Азия и особено за Китай, тъй като чрез нея се стимулират ръстът на производството в Китай, увеличението на заетостта и заплатите в страната, вътрешното потребление и търсенето на суровини“, посочва Фабер.

„Всичко това води до поскъпване на суровините. Поради тази причина развиващият се свят, бързорастящите икономики като Китай, Виетнам, Бразилия, би трябвало да изпратят картичка с благодарности към Бен Бернанке“, смята той.

Критиките, отправяни към Фед, са за това, че американската централна банка, чрез вливането на ликвидност, обезценява долара. По този начин според мнозина може да се стигне до глобална валутна война и надпревара по обезценка на валутите.

С политиката си Фед рискува да създаде нов балон при цените на активите, подобен на технологичния балон от края на 90-те години и имотния балон, който се спука наскоро.

„Прекомерната ликвидност и изливането на пари имат един проблем – не се знае къде отиват всички тези пари“, смята Фабер.

„В сегашната ситуация прекомерната ликвидност се насочва към развиващите се пазари и благородните метали, освен това се надуват нови балони, които в бъдеще ще се спукат“, категоричен е той. Тогава ще има нов проблем, който ще изисква мерки и намеса, предупреждава Фабер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
братле, *** си играй бридж по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bridgeking
преди 13 години
Монетарната политика на САЩ е много добра за Азия и особено за Китай, тъй като чрез нея се стимулират ръстът на производството в Китай, увеличението на заетостта и заплатите в страната, вътрешното потребление и търсенето на суровини, посочва Фабер.Боже ,къв е тоя платен драскач дето се е изказвал??Как може някой да стимулира производството на Китай бе ??? КАК ?? С наливането на ликвидност в САЩ,инвеститорите бяхат и си влагат парите в развиращите се държави,а прекалено многото пари на едно място ги обезценява.....Демек получава се инфлация в другата част на земното полукълбо заради тъпата политика на САЩ......Германия също критикува САЩ,защото може да се появи свръх инфлация ,което ще почне да обезценява германските парични резерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още