IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Ниските лихви няма да предизвикат инфлация

Ръководителят на Фед защити агресивната политика на институцията с обяснението, че инфлацията не може да е заплаха в сегашната ситуация

15:46 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Ниските лихви няма да предизвикат инфлация

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке защити агресивната политика на институцията за стимулиране на финансовите пазари. Това се случи след обявеното вчера решение за изкупуване на държавни ценни книжа на стойност 600 млрд. долара през следващите шест месеца.

В материал за Washington Post Бернанке обяснява, че пред САЩ стоят големи рискове като висока безработица и ниска производствена активност. Именно поради тази причина се налагало наливането на още ликвидност на пазара, категоричен е той.

Основните критики към политиката на Фед са свързани със страховете, че прекалено голямото парично предлагане ще предизвика висока инфлация. Бернанке обаче смята, че тези страхове са прекалено преекспонирани.

„Инфлация, която е толкова ниска, колкото в момента, не може да изложи икономиката на риск, особено когато тя е в затруднено положение. В най-екстремалния случай много ниската инфлация може да премине в дефлация, което пък води до дълги периоди на икономическа стагнация“, обяснява Бернанке.

„Дори при отсъствието на риск от дефлация, ниската и забавяща се инфлация е сигнал, че икономиката има значителен ненатоварен капацитет, което показва, че има място за монетарна политика, подкрепяща заетостта и инвестициите, без да се рискува прегряване“, смята Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още