IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да предизвика наливането на още ликвидност от Фед?

Вижте вероятните сценарии след новите стимули за финансовата система, обобщени от CNBC

11:50 | 03.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Какво може да предизвика наливането на още ликвидност от Фед?

В опит да съживи американската икономика, Комитетът по откритите пазари към Федералния резерв започна обсъждане във вторник, което почти със сигурност ще доведе до приемането на нова програма за изкупуване на активи, пише CNBC.

Размерът и периодът за извършване на тези придобивания обаче остават несигурни и една от вероятните причини за това са опитите на Федералния резерв да следва политика, която би била приложима при две различни прогнози, съпътстващи базовия сценарий за умерен растеж.

Едната от прогнозите – разглеждаща възможността за нова рецесия, мотивира Фед да действа, при това мащабно. Втората прогноза – предвиждаща по-добър икономически растеж, може да ограничи размера на интервенцията на централната банка.

За Фед приказката за добрия растеж започва с огромно количество валутни стимули – включително разширяването на баланса на банката до 2,3 трлн. долара от 800 млрд. долара преди Фед да започне да изкупува активи в средата на 2008 г. Икономическите модели на Фед обикновено обръщат голямо внимание на финансовите условия, включително сегашното по-високо ниво на щатските индекси, ниските лихвени проценти и допълнителното вливане на ликвидност.

Също така Фед продължава да вярва в общоприетото правило, че възстановяването набира скорост с времето и че може би то е било спряно от паниката около дълговата криза в Европа. В резултат от април икономическите прогнози систематично бяха понижавани, но този процес може би е към края си.

Индексите за потребителските дългове се понижават, спестяванията се увеличават, а растежът на потреблението - средно около 2,4% през последните две тримесечия, не е толкова лош. В същото време разходите на компаниите за оборудване и софтуер са на сравнително здравословни нива, а бизнесът като цяло разполага с много пари в брой, които може да бъдат използвани за насърчаване на растежа.

Нетната търговия вероятно ще бъде най-малкото неутрална през следващите тримесечия.

Никой от Фед обаче не взима твърде присърце тази оптимистична прогноза. Това може да е пътят към по-добър растеж, но не се смята за най-вероятния изход от мнозинството представители на банката. Основната прогноза е за умерен растеж, който се колебае около 2% и се ускорява през 2011 г.

Оперативният или мотивиращ страх на Фед произтича от тази основна прогноза – че икономиката не нараства достатъчно бързо, за да понижи безработицата. Всъщност безработицата може да продължи да се повишава, ако икономиката продължи да расте под потенциала си от около 2,5% до 3%.

Това подхранва страховете за потенциално „изгубване на скоростта“ до такава степен, че икономиката да изпадне отново в рецесия. Редица икономисти предупреждават за тази възможност, включително Пол Маккули от Pimco и Стивън Роуч от Morgan Stanley.

За председателя на Фед Бен Бернанке рискът от изгубване на скоростта е по-голям от възможността за бързо възстановяване.

Така че, как Фед нагажда политиката си към тези два различни прогнози?

Първо се взимат под внимание най-належащите проблеми – дефлацията и изгубването на скоростта на икономическото възстановяване. Това е основната причина за вливането на ликвидност.

Фед, разбира се, прави това по контролиран начин, така че да може да се съобразява с новите икономически данни. Според главния икономист на UBS Дрю Матюс „първоначалното плащане“ може да е от 200 млрд. долара. Според Стив Лейсмън, коментатор на CNBC, тази сума е по-вероятно да достигне 300 – 400 млрд. долара.

При 300 млрд. долара ще бъдат придобивани щатски облигации за по 50 млрд. долара в продължение на 6 месеца. След това Фед ще отправи ясен сигнал към пазара, че е възможно допълнително вливане на ликвидност, ако инфлацията не е близка до заложените като цел от Бернанке 2%.

Според допитване на CNBC пазарът очаква първоначално Фед да обяви стимули за 460 млрд. долара. Вероятно Фед ще предпочете по-ниската сума, но с отворената опция, позволяваща допълнителни стимули, ако икономиката не се представя достатъчно добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
tova ne e to4no taka, daje izobshto ne e takaparite koito FED narina na Wall Street ne se vliaha v ikonomikata i ne pomognaha na USA - tesi pari zaminaha za razvivashtite se pazari i za spekulatsii sas suroviniSegashnoto nalivane na pari shte ima sashtia resultatistinata e 4e USA dalgovite obligatsii sa na pat da se srinat i se nalaga FED da gi kupuva s novonape4atani pari, prokazkite za deflatsia sa prosto paravan. Bankite sa v dosta seriaozno sastoianie. Obeztsenenia dolar e na pat da reflektira negativno varhu aktsiite. Valutnata voina edva zapo4vaNishto dobro ne se vijda v blizko i sredno blizko badeshte
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още