IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останат ли излъгани в своите очаквания инвеститорите на Wall Street?

След двата печеливши месеца на фондовите борси, ще се разберe дали пазарът ще получи това, на което е заложил – повече пари в икономиката и републиканци в Конгреса

07:45 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще останат ли излъгани в своите очаквания инвеститорите на Wall Street?

След двата силни месеца за фондовите пазари в САЩ, чакането за инвеститорите на Wall Street най-сетне приключи – през тази седмица ще се разсее несигурността около междинните избори и дългоочакваната нова финансова инжекция на Федералния резерв за икономиката.

Първата седмица на ноември носи на финансовите пазари още едно важно събитие, което ще определи посоката на индексите – правителствените данни за безработицата в САЩ през октомври.

Въпреки че водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones постигнаха най-силното си месечно представяне за октомври за последните няколко години, те се движиха в тесен интервал през последната седмица в очакване на трите важни за икономиката събития от тази седмица.

Слабото възстановяване на икономиката на САЩ засили очакванията, че ще бъдат предприети нови мерки за нейното стимулиране, но засега не е ясно дали те ще дойдат само по линия на Фед или и от правителството, и в какъв размер ще бъдат.

Преобладаващите очаквания на Wall Street са за победа на републиканците в междинните избори във вторник, която според анализатори ще стимулира бизнеса и ще даде тласък на индексите, пише CNN.

Социологическите проучвания сочат, че републиканците имат шанс да постигнат мнозинство в Камарата на представителите, но засега не е ясно дали ще имат мнозинство и в Сената.

Двудневното заседание на Федералния резерв ще приключи в сряда, като според анализаторите централната банка на САЩ ще обяви нови действия за вливане на ликвидност в икономиката.

Самото очакване на тези действия повиши с 11% S&P 500, откакто Федералният резерв загатна за намеренията си през август. Несигурността се крие в размера на втората финансова инжекция, като очакванията се концентрират върху сумата от 500 млрд. – 1 трлн. долара.

Основният лихвен процент в САЩ се очаква да остане в интервала от 0% до 0,25%.

В края на седмицата идва ред и на данните за заетостта в неселскотоспанските отрасли, които ще покажат дали размерът на новите мерки, предприети от Федералния резерв, е бил оправдан.

Според икономисти американската икономика е създала 45 хил. работни места през октомври, след като през септември бяха закрити 95 хил. позиции. Нивото на безработица се очаква да се задържи на 9,6%.

Борсовата седмица в САЩ започва с данни за личните приходи и разходи на потребителите. Според пазарните прогнози приходите са нараснали с 0,3% през септември, а разходите са се повишили с 0,4 на сто.

Индексът на бизнес активността в сектора на производството за октомври излиза малко след това и се очаква да се понижи леко до 54 пункта от 54,4 през септември. Стойност над 50 означава растеж в сектора. В понеделник излизат и данните за разходите в строителния сектор, които се очаква да намалеят с 0,5% през септември.

Във вторник ще се проведат междинните избори, а Федералният резерв започва двудневното си заседание.

В сряда централната банка ще обяви лихвеното си решение. Преди това ще излязат данните за заетостта в частния сектор на агенцията ADP, които се очаква да покажат увеличение с 25 хил. през октомври. Тогава излизат и данните на Challenger, Gray & Christmas за броя на планираните от големи американски компании съкращения на служители.

В сряда излизат и данните за фабричните поръчки, за които се очаква ръст от 0,6% през септември, след като се понижиха с 0,5% през август. Тогава излиза и индексът за активността в сектора на услугите през октомври, който се очаква да се повиши до 53,6 пункта спрямо 53,2 за септември.

Поредицата от данни в сряда включва и тези за продажбите на автомобили и камиони през октомври, както и за петролните запаси на САЩ през миналата седмица.

В четвъртък идва ред на данните за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да се увеличат до 450 хил. през миналата седмица спрямо 434 хил. за седемте дни преди това.

В петък освен заетостта в неселскостопанските отрасли излизат и данните за планираните продажби на жилища през септември, за които се очаква увеличение от 0,5% на месечна база, след като през август те се увеличиха с 4,3 на сто.

Седмицата ще приключи с данните за потребителското кредитиране, като задлъжнялостта на домакинствата се очаква да намалее с 3,8 млрд. долара през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още