IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 причини да се страхуваме за американската икономика

Редица натрупани скрити и явни слабости грозят развитието на най-голямата икономика в света

09:08 | 01.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
10 причини да се страхуваме за американската икономика

Американската икономика е най-голямата в света с 14,3 трлн. долара номинален брутен вътрешен продукт (БВП) през 2009 година. Това се равнява на около една четвърт от световната икономика, отново в номинално изражение, което добре илюстрира нейните мащабите и значимост.

Дълги години щатската икономика се слави със стабилни темпове на растеж, ниска безработица и големи капиталови инвестиции. Финансовата криза от 2008-09 г. обаче разкри многото слабости, явни и скрити, които влошават сериозно изгледите пред икономическото развитие на Щатите, които страдат от висока безработица година и половина след излизането си от рецесията, пише Financialedge.

Настоящата седмица е изключително важна за бъдещето на американската икономика и според мнозина анализатори трябва да даде отговор до каква степен американците вярват в управлението на Обама. Във вторник в страната има междинни избори за законодателни органи, като евентуална победа на републиканците заплашва с патова ситуация относно намеренията на президента Обама за стабилизиране на икономиката.

Пред американския президент има множество изпитания, повечето от които са наследени от предходните администрации, но същевременно са такива, че няма как преодоляването им да бъде оставено за бъдещето.

Вижте кои са те

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Войната по никой начин не решава никой проблем. Тъкмо напротив - задълбочава всички! Справка - Ирак, Афганистан. Е, ако е световна ще е по-различно - оцелелите ще са доволни и само затова, че са оцелели. Прочее, доста е нелепо да се плаши с война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Един смислен и непредубеден коментар! Най-сетне да се намери някой който да не е толкова заслепен от не омраза към хамериканците. Добри и лоши , иска ли ни се или не ЕС е пряко зависим от техните решения и състояния...и се молете да не се слечи тази прототия за отношението евро - долар щото ще падне такъм кървав плач в цяла европа ...че жална ни майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Относно несъстоятелността на БВП като измерител споменавам от поне половин година и, ето, намирам съмишленици, в крайна сметка. Ако някой се чуди защо, отново ще поясня: - Защото, в този БВП влизат всички разменени пари с/у услуги и стоки...в мащаба и по стандарта на страната, за коа.ято говорим-в случая, Щатите. ЗА Китай може и да са по-скромни тези цифри, особено, на глава от населението, обаче, в бройки произведен и продаден продукт и като нетен мащаб за ръст на потреблението и производството в сферата още и на услугите, Китай е поне три пъти по-стабилен и по-голям. Ако щете, и заради числеността на населението, дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Когато се говори за БВП трябва да се имат предвид и две неща, които често се пропускат: 1. От десетилетия насам (особено американското) БВП е предмет на постоянни "подобрения" със статистически средства. Т.е. реалното американско БВП вероятно с около 10-20% по-ниско от това, което се рапортува. (Откъдето пък и всички съотношения към БВП-то са по-различни и по-неблагоприятни). 2. Самото БВП като икономически измерител не е много читаво. Дори и да оставим настрани неща като това, че например разходи, като тези по ликвидиране на щети от катастрофи, които реално са минус за икономиката, а статистически увеличават БВП-то, то много по-голям недостатък на БВП-то е, че не отчита дълговете и кредитите. Т.е. може с помощта на заеми взети и изхарчени днес, БВП-то номинално да нарастне, но всъщност тези заеми ще трябва да се заработват и връщат в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Сигурно това, което сте написали, е вярно, марак и да е противоречиво.Ако има 10 причини за опасения за САЩ, то те са сигурно 100 за Европа. Бях чел някъде, че когато се роди мащабна иновация със световни размери извън САЩ, тогава може да се опасявате сериозно за американската икономика. Аз лично не вярвам, че google може (ше) да се роди в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
kravata_mu
преди 13 години
тея са го закършили. сега една републиканска победа на изборите утре и забравете за каквито и да било икономически стимули
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още