IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед пита пазара за очакванията от евентуално придобиване на активи

Ако Фед купи прекалено много дълг има реален шанс лихвите да се повишат, защото хората се страхуват от инфлация, коментират анализатори

11:38 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед пита пазара за очакванията от евентуално придобиване на активи

Федералният резерв на САЩ е попитал брокери на облигации и инвеститори за техните прогнози за ефекта от закупуването на активи от централната банка през следващите 6 месеца, както и за вероятните последствия върху доходността на облигациите от нови усилия за насърчаване на икономическия растеж, пише Bloomberg.

Проучването включва въпроси за очакванията за първоначалния размер на евентуална нова програма за изкупуване на дълг, както и за периода през който тя ще бъде осъществена. Фед пита инвеститорите, колко често очакват, че програмата ще бъде преразглеждана, както и да предположат общия й размер.

При почти нулев основен лихвен процент, Фед ще проведе среща на 2 – 3 ноември, на която ще разгледа нови мерки в подкрепа на икономиката, която нараства твърде бавно, за да понижи безработицата, която остава на 26 годишен връх.

Инвеститорите се фокусират върху размера, периода и матуритета на вероятно придобиване, имащо за цел да намали дългосрочните лихвени проценти. Прогнозите за изкупуването варират между 1 и 2 трилиона долара.

„Ако купят прекалено много мисля, че има реален шанс лихвите да се повишат, защото хората се страхуват от инфлация“, казва Стивън Стенли, главен икономист на Pierpont Securities LLC. „Ако не купят достатъчно обаче, на пазара няма да има никакъв ефект“.

На 1-ви октомври президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли предположи, че първоначалното изкупуване ще е за около 500 млрд. долара.

Щатските облигации и акциите се понижиха в сряда, докато доларът се повиши, поради спекулациите, че Фед ще купи по-малко дълг, отколкото инвеститорите предполагат.

„Това, което пазарът иска да чуе, е че Фед ще изкупи дълг за 1 трилион долара“, казва Джоузеф Лаворгна, главен икономист на Deutsche Bank Securities Inc. в Ню Йорк. „Опасенията, че придобиването може да е за по-малка сума, кара инвеститорите да се съмняват, до колко мащабна ще бъде програмата.“

10-годишните щатски ДЦК се понижиха за шести пореден ден в сряда - най продължителната негативна серия за последните две години – повишавайки доходността си с 8 базови пункта до 2,72%.

Standard & Poor’s 500 изгуби 0,3% до 1182 пункта, а доларовият индекс, който оценява зелените пари спрямо шест други валути, се повиши с 0,6%.

Щатското финансово министерство иска да избегне възможен негативен ефект на пазара на правителствени облигации, които се оценява на 8,5 трилиона долара и е най-ликвидният в света. Министерство не иска инвеститорите да мислят, че координира действията си с Фед , за да финансира държавния дълг.

„Решенията на министерството на финансите свързани с управлението на правителствения дълг имат за цел да осигурят най-ниската цена на кредитиране и са напълно независими от валутната политика на Федералния резерв“, казва Мери Милър, секретар за финансовите пазари към министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още