IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании разполагат с близо 1 трлн. долара кеш

Икономическата несигурност възпира фирмите от инвестирането му в разширяване на бизнеса

00:35 | 28.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Американските компании разполагат с близо 1 трлн. долара кеш

Щатските компании разполагат с кеш на стойност почти 1 трлн. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки доклад на Moody's Investors Service.

Нефинансовите компании в САЩ са разполагали с 943 млрд. долара парични средства и краткосрочни инвестиции към средата на 2010, спрямо 775 млрд. в края на 2008, посочват от Moody's.

Фирмите от технологичния сектор имат най-много кеш – 207 млрд. долара. Следват фармацевтичният (124 млрд.), енергийният (105 млрд.) и секторът на потребителските продукти (101 млрд.)

37% от корпоративния кеш е съсредоточен в 20 компании, водени от Cisco (39,9 млрд.), Microsoft (36,8 млрд.), Google (30,1 млрд.), Oracle (23,6 млрд.) и Ford (21,9 млрд.)

Настоящият кеш би бил достатъчно да се покрият едногодишните нужди на компаниите от капиталови разходи и изплащане на дивиденти, и даже да останат 121 млн. долара, изчисляват от Moody's.

Фирмите обаче търсят по-голяма икономическа сигурност и знаци за устойчив ръст на продажбите преди да похарчат част от събираните с толкова мъка средства.

По време на рецесията фирмите съкратиха разходите си, ограничиха капиталовите инвестиции и намалиха дейността, за да увеличат наличните парични средства.

Със съживяването на пазара за корпоративни облигации много фирми увеличиха разполагаемите си средства, като продаваха дългови книжа.

Малко е вероятно компаниите да инвестират в разширяване на бизнеса си и в наемане на нови служители, поради продължаващата несигурност относно възстановяването на американската икономика.

Със стабилизирането на икономиката компаниите биха похарчили средства и за обратно изкупуване на акции, както и за сливания и придобивания.

„Имайки предвид слабото търсене и ниската натовареност на мощностите в някои индустрии, компаниите са предпазливи в капиталовите разходи и наемането на служители, което не допринася за намаляването на безработицата”, се казва в доклада на Moody's.

Около една четвърт от паричните средства на американските компании се държат в чужбина и е малко вероятно да бъдат върнати в САЩ, се казва още там.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Ми естествено да се презастраховат, да не са луди да инвестират в момента за да фалират след 1-2 години. Те знаят, че финансовите *** от уолл стриит чакат, някой от тях да огъне крака за да го лапнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
ne e ikonomi4eskata nesigurnost koiato gi spiraako izvadiat parite na pazara inflatsiata shte stigne do nebesata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още