IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Грантъм: Политиката на Фед дестабилизира опасно икономиката

Уважаваният фонд мениджър смята, че сегашната щатска администрация е наследила надробената от Грийнспан и Бернанке "попара"

20:37 | 27.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джеръми Грантъм: Политиката на Фед дестабилизира опасно икономиката

Джеръми Грантъм, отколешен критик на Федералния резерв, предприе язвителна атака спрямо стратегията на щатската централна банка, съобщава CNBC.

Фонд мениджърът, който управлява активите на бостънската инвестиционна компания GMO, сравнява политиката на ниски лихви и вливане на ликвидност от Фед с филм на ужасите, който дестабилизира опасно икономиката.

“В почти всяко отношение, придържането към ниски лихви, допълнителното вливане на ликвидност, стимулирането на цените на активите, пренебрегването на последиците от евентуално спукване на ценовитe балони и демонстрацията на пълен отказ от Фед да се поучи от миналия опит превръщат политиката му в голямa пречка пред стабилната икономика и високата заетост”, заявява той.

Коментарите на Грантъм, който е много уважаван във финансовата общност, допринесоха за разпродажбите в днешната американска сесия.

Акциите се понижиха на фона на опасенията, че ликвидността, която Фед се очаква да влее в системата, може да е по-малко от очакваната.

Според Грантъм политиката на централната банка, както при Грийнспан, така и при Бернанке, е довела до неудържими цени на стоките, балони при активите, спадащ долар и вероятно няма да е от полза за икономиката в дългосрочен план.

Инвестиционният мениджър споделя, че ако имаше властта би освободил Фед от отговорностите му за икономиката, като му повери единствено грижата за инфлацията.

Проблемът с вливането на ликвидност чрез изкупуване на дългосрочни облигации е, че исторически той води до по-голяма задлъжнялост в икономиката, както и до по-високи цени на активите, без да повишава ръста на БВП, твърди Грантъм.

Ниските лихви насърчават спекулациите на пазарите и повишават цените, което означава по-ниска възвръщаемост. Това превръща пазарите в спекулативни, смята той. Устойчиво завишените цени подвеждат потребителите и объркват бюджетните решения.

”По мое мнение последните двама ръководители на Федералния резерв, избрани от републиканците, допринесоха за манипулирането на капитализма много повече от всичко останало, взето заедно”, пише Грантъм.

„Наивно е, макар и модно, да виним слабото сегашно управление за всичките си проблеми. То наследи вече надробената от Грийнспан и Бернанке попара”, завършва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Това, че за да си спекулатор се изисква висока квалификация с нищо не допринася за обществото като цяло. Т.е. това, е една групичка хора непрестанно се надлъгват и надхитрят с виртуални инструменти наистина води до това, че те страшно задобряват в тази си дейност, но в края на краищата, за обществото е важен резултата, а не нещо друго. Ако мога да дам пример с шаха (за да не давам с покера) - шахматистите са много, много хмм... квалифицирани, но какво от това. Никой и нищо не печели от техните "битки" и "надпревари" - всичко си остава за тяхна вътрешна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Danten
преди 13 години
Пазарите са и ще си останат спекулативни докато има реален капитализъм. Да си Спекулатор на пазара е една от професиите, за които се изисква както много висока квалификация, така и много допълнителни качества. Атаката на Грантъм е чисто политическа, а Бернанке е учител на повечето изявяващи се световни икономисти на съвременния етап...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още