IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се фокусира върху добрите тримесечни отчети

Индексите успяха да финишират на положителна територия въпреки разпродажбите в средата на сесията

23:41 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street се фокусира върху добрите тримесечни отчети

Водещите борсови индекси в САЩ успяха да завършат на положителна територия, въпреки че изгубиха своята първоначална инерция заради разпродажби в средата на сесията.

Те дойдоха след резултатите от стрес тестовете на ипотечните кредитори Freddie Mac и Fannie Mae, които показаха, че разходите за тяхното спасяване може да стигнат 259 млрд. долара до 2013 г.

Инвеститорите обаче предпочетоха да се фокусират върху обнадеждаващите финансови резултати на Caterpillar, eBay и McDonald's, както и върху намаляването на новопостъпилите молби за помощи при безработица през изминалата седмица.

Индексът на 30 от водещите американски борсови компании Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,4% до 11 146,57 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,2% до 1 180,26 пункта, след като в сутрешната търговия се повишаваше с над 2%. Индексът на всички компании от Nasdaq – Nasdaq Composite, нарасна с 0,1% до 2 459,67 пункта.

Преди началото на сесията седмичните данни за новопостъпилите молби за социални помощи за безработица показаха, че те са намалели до 452 хил. през миналата седмица в сравнение с 475 хил. за седемте дни допреди това. Данните бяха в унисон с пазарните очаквания.

Нивото на първоначалната безработица в САЩ обаче продължава да е високо заради липсата на нови работни места, въпреки че икономиката излезе от рецесия в средата на 2009 г.

Малко след това данни на регионалния клон на Федералния резерв във Филаделфия показаха, че фабричният сектор в региона е подновил своя ръст. Индексът на бизнес активността там се е повишил до 1 пункт през октомври в сравнение със стойност от -0,7 за септември.

Индексът на водещите индикатори на Conference Board, който показва посоката на развитие на американската икономика през следващите три до шест месеца, на свой ред се повиши с 0,3% на месечна база през септември.

Финансовите резултати на McDonald's и eBay се оказаха по-добри от очакваното, като акциите им поскъпнаха съответно с 1,3% и 6%. Caterpillar обяви почти двойна печалба спрямо миналата година, но акциите поевтиняха с 1,2%.

Освен заради новините около разходите за спасяване на Fannie Mae и Freddie Mac, индексите поеха рязко надолу в средата на сесията и заради коментари на министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. Той предупреди, че допълнителните мерки на Федералния резерв за подкрепа на икономиката няма да бъдат толкова големи, колкото се спекулира.

Финансовите пазари очакват, че централната банка на САЩ ще възобнови покупките на ценни книжа още през следващия месец, като мнозинството от прогнозите сочат, че по този начин ще се инжектират нови 500 млрд. до 1 трлн. долара във финансовата система на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още