IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пороят от отчети потопи индексите на Wall Street

Водещите индекси потъват с около 1% и заради новината за повишението на основния лихвен процент в Китай

18:17 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пороят от отчети потопи индексите на Wall Street

Водещите борсови индекси в САЩ се понижиха рязко с отварянето на щатските фондови борси, след като инвеститорите се сблъскаха с порой от тримесечни отчети на големи американски компании, лоши данни от жилищния сектор и новината за увеличаването на основния лихвен процент в Китай.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average потъва с 1% до 11 031,7 пункта час и половина след началото на търговията. Четири от 30-те компании в индекса обявиха своите финансови резултати за изминалото тримесечие преди началото на днешната сесия – Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Bank of America и Coca-Cola.

След края на вчерашната сесия станаха ясни и финансовите резултати на IBM и Apple.

Широкият индекс S&P 500 губи 0,9% до 1 173,31 пункта, воден най-вече от разпродажби при добивните и енергийните компании. Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1,1% до 2 453,15.

Разпродажбите бяха повлияни от новината, че Китайската централна банка е увеличила ненадейно основния лихвен процент в страната от 2,25% на 2,50%. След повишението едногодишният лихвен процент по отпусканите от централната банка заеми нараства до 5,56%, предаде CNN.

Затягането на паричната политика се изтълкува от инвеститорите като мерки, които Китай взима, за да ограничи растежа на своята икономика заради опасността от появата на висока инфлация и надуване на балон в цените на активите. Това обаче се случва в момент, в който световната икономика разчита на растежа на потреблението в Китай.

Борсовата сесия в САЩ завърши със силен ръст на индексите в понеделник, след като Citigroup обяви 2,2 млрд. долара печалба за изминалото тримесечие.

След края на днешната търговия идва ред и на финансовите резултати на Yahoo, която стана обект на спекулации за поглъщане през последните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още