IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кенет Фишер: Стимулите на Фед ще понижат търсенето на рискови активи

Няма причина САЩ да прибягва към вливане на ликвидност, сега сме в бичи пазар, казва инвеститорът-милиардер

22:01 | 18.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кенет Фишер: Стимулите на Фед ще понижат търсенето на рискови активи

Валутните стимули на Федералния резерв не са необходими и могат да причинят отслабване на долара и да понижат търсенето на рискови активи, каквито са акциите на американските компании, казва милиардерът инвеститор Кенет Фишер, цитиран от Bloomberg.

Доларовият индекс, който проследява движението на американската валута спрямо 6 основни валути, се е понижил с 5,1% от август, когато Фед обяви, че ще запази нивата от щатски ДЦК, които притежава, като възобнови закупуването на американски дълг, за да подпомогне икономическото възстановяване. От тогава Standard & Poor’s 500 се е повишил с 4,9%.

„Няма причина САЩ да прибягва към вливане на ликвидност“, казва Фишер, който управлява 38 млрд. долара чрез базираната в Калифорния Fisher Investments Inc. „Това ще увеличи недоверието към американските акции. Това ще ни мотивира да ги подценим“.

Правителството и Фед трябва да демонстрират повече увереност, че възстановяването, започнало миналата година, ще създаде нови работни места и в същото време трябва да престанат да изпращат сигнали, които могат да спънат възстановяването, казва Фишер.

Международният валутен фонд обяви на 6-ти октомври, че световната икономика ще нарасне с 4,8% през тази година, повишавайки прогнозата си от 4,6%, три месеца по-рано. БВП на САЩ ще нарасне с 2,7% през 2010 г., след миналогодишния спад от 2,6%, показва проучване на Bloomberg.

Безработицата в САЩ се задържа на 9,6% през септември, близо до 26-годишния си връх от 10,1% през миналата година.

„Правителството е притеснено, защото създаването на нови работни места се бави“, казва Фишер. „Фондовият пазар винаги е бил и продължава да бъде един от по-добрите икономически индикатори. Това което ни казва през по-голямата част от 2010 г. е, че икономиката расте, но с по-бавни темпове от обикновено“.

Фишер, който предпочита акции в технологични и индустриални компании, компании добиващи суровини и производители на луксозни стоки казва, че нито Европа, нито страховете от двойна рецесия в САЩ могат да понижат фондовия пазар.

„За да съборите пазара, трябва да имате ново голямо лошо нещо“, казва той. „Сега сме в бичи пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
много добре ама включи на кирилица.............дори и да си в ЩАТСКО - особено там това не е извинение.........ПОЗДРАВИ и КЪСМЕТ......!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
bi4ia pazar (ako moje taka da go nari4ame) ot poslednia messets se dalji iztsialo na QE2 programa na FED. investitorite ne sa pozitivni za resultata ot QE2, nikoi ne viarva 4e tova shte pomogne na ikonomikata, mnogo experti viarvat 4e QE2 shte dovede do po-visoka ot o4akvanata inflatsiarasta na brutnia product na USA za Q3 beshe reviziran na 1.2% za Q4/2010 se o4akva 0% rastvsi4ko otiva kam sriv na pazara
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още