IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петмесечни върхове за индексите на Wall Street

Неочаквано добрите корпоративни отчети вдъхнаха увереност на инвеститорите в американската икономика

23:59 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петмесечни върхове за индексите на Wall Street

Щатските акции приключиха търговията в сряда със значителни повишения, макар че в последния половин час от сесията се движеха надолу, предава CNBC.

Търговията премина на фона на падащ долар, поскъпващо злато и серия от неочаквано добри корпоративни отчети, които вдъхнаха увереност на инвеститорите в икономиката.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се повиши с 0,7% до ниво от 11 096 пункта, S&P 500 се покачи също с 0,7% до 1 178 пункта, а NASDAQ нарасна с 1% до 2 441 пункта, като и трите индекса отбелязват петмесечни върхове.

Приповдигнатото настроение на пазара дойде след по-добрите от очакваното отчети на Intel, CSX и JPMorgan. Роля изиграха и нарасналите очаквания, че Федералният резерв ще предприеме ново вливане на ликвидност.

”Бях доста предпазлив в прогнозите си за корпоративните печалби”, признава Джак Аблин, инвестиционен диерктор в Harris Private Bank.

Фактът, че печалбите се оказаха по-добри дори от оптимистичните му сценарии е положителен знак за инвеститорите, който им дава основание за покупки.

”Акциите са евтини", казва той. Особено с оглед малката вероятност от нова рецесия.

Microsoft се повиши с 2%, след като обяви, че разширява партньорството си с Facebook по отношение на онлайн търсенията. Microsoft също така създава заедно с Alibaba нова онлайн търсачка в Китай.
 

Intel пък се понижи с 2,7%, въпреки че обяви силни резултати, продиктувани от търсенето на развиващите се пазари и фирмите.

Акциите на Apple за първи път преминаха цената от 300 долара за брой. През следващата седмица компанията се очаква да обяви последните си резултати, както и да представи следващата версия на операционната си система.

Акциите на Standard Chartered се понижиха с 1,7%, след като британската банка обяви емисия права в размер на 5,2 млрд. долара.

Петролът се повиши в трети пореден ден (с 1,6%) до близо 83 долара за барел, след като доларът спадна, заради очакванията за допълнително разхлабване на монетарната политика в САЩ.

Златото скочи с още 2% до 1 373 долара за унция, докато среброто е на най-високото си ниво от 30 години насам.

Еврото поскъпна с 0,3% до 1,396 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се покачи с 0,02 процентни пункта до 2,45%.

Икономическите новини от деня показаха спад на цените на вноса, след като по-евтиният петрол е компенсирал повишението при храните и някои други стоки.

Молбите за рефинансиране на жилищни ипотечни заеми са се повишили за пръв път в последните шест седмици.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още