IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones премина над 11 хил. пункта за пръв път от май

Борсовите индекси приключиха сесията на залено, макар пазарът на труда да поднесе поредни разочароващи данни

23:05 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones премина над 11 хил. пункта за пръв път от май

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ приключи с ръст за основните борсови индекси, макар в началото на сесията настроенията да бяха негативни заради поредни разочароващи данни от пазара на труда.

Данните за пазара на труда показаха, че работните места в частния сектор на икономиката нарастват, но не достатъчно, за да се компенсират съкращенията на персонал в държавния сектор. В резултат на това общата заетост в неселскостопанските отрасли на икономиката неочаквано намаля с 95 хил. през септември, след като през август бяха закрити 57 хил. работни места.

Безработицата в САЩ остава на ниво от 9,6% за втори пореден месец.

Индексът на 30 от водещите американски компании Dow Jones IA премина над 11 хил. пункта за пръв път от месец май насам и успя да завърши сесията на на ниво 11 006 пункта. Това означава, че в рамките на деня индексът е добавил 0,53 на сто, а повишението за седмицата е 1,7 на сто.

Широкият S&P 500 напредна с 0,6 на сто до 1 165 пункта, а индексът, който обединява всички компании от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, добави 0,77% до 2 402 пункта, главно заради разпродажби в технологичния сектор.

По-рано през тази седмица щатските индекси се повишиха до най-високите си нива за последните пет месеца. Част от борсовия оптимизъм бе продиктуван от очаквания, че Федералният резерв ще налее още пари в икономиката през тази година чрез изкупуване на финансови активи от банките

Акциите на Alcoa се повишиха с 6% до 12,96 долара в ранната търговия, след като производителят на алуминий оповести по-добри от очакваното финансови резултати за третото тримесечие. Пазарната капитализация на Alcoa, която участва в индекса Dow Jones IA, се е понижила с 20% от началото на тази година до 13,23 млрд. долара.

Петролът с доставка през ноември поскъпна с 1,5% до 82,88 долара за барел , докато златото с доставка през декември отчете повишение от 0,93% до 1 347 долара за тройунция. Цената на метала завърши сесията в сряда на рекордните 1 347,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още