IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ентусиазмът на щатските борси се изпари

Намалението на заетостта в частния сектор на американската икономика през септември припомни за лошото състояние на пазара на труда в САЩ

18:08 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ентусиазмът на щатските борси се изпари

След силното повишение на индексите вчера, борсовата търговия в САЩ започна с колебливи движения на индексите днес заради разочароващите данни за липсата на позитивна инерция на пазара на труда в най-голямата икономика на света.

Те показаха, че американските работодатели са подновили съкращенията на персонал през септември, а броят на заплануваните съкращения се е увеличил със 7% на месечна база.

Индексът на 30 от водещите борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,1% до 10 957 пункта в първите 90 минути на търговията и единствен остава на положителна територия. Широкият S&P 500 се понижава с 0,1% до 1 159 пункта, а индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, губи 0,6% до 2 384 пункта.

И трите индекса завършиха търговията във вторник на най-високите си нива за последните пет месеца, а азиатските борси достигнаха нивата си отпреди фалита на Lehman Brothers днес.

За това допринесе ефекта от решението на Японската централна банка да увеличи още ликвидността в банковата система на страната във вторник.

Ентусиазмът на инвеститорите обаче се изпари след днешните данни за неочакваното понижение на заетостта в частния сектор на американската икономика през септември.

Правителствените данни в края на тази седмица вероятно ще покажат, че безработицата в САЩ се е понижила от 9,6% на 9,7% през септември.

Малко след това Международният валутен фонд съобщи, че вероятността за повторна рецесия през тази година е малка, но понижи прогнозата си за растежа на щатската икономика до 2,6% от досегашните 3,3%, обявени през юли.

Щатският долар продължава да поевтинява срещу повечето основни валути, което помогна на цената на златото да скочи над 1 351 долара за тройунция по-рано днес, което е нов ценови рекорд. Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижава до 2,40% от 2,48% във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още