IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет сравнява Wall Street с църква, която организира лотария през уикенда

Според инвеститора използването на деривати е позволило на банките да поемат допълнителен риск, заобикаляйки регулациите

20:34 | 05.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бъфет сравнява Wall Street с църква, която организира лотария през уикенда

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет, президент на Berkshire Hathaway, е сравнил Wall Street с църква, която организира лотария през уикенда. Той е казал това по време на конференция, огранизирана от списанието Fortune, съобщава Bloomberg.

Според 80-годишния Бъфет, който в момента е третият най-богат човек на планетата, Wall Street е направил много добри неща за обществото, но после е допуснал това „казино”.

„Хората имат склонност към хазарта, а той става все по-достъпен за тях”, изтъква той.

„Един от нерешените проблеми са небалансираните стимули за мениджърите на големи финансови институции.” Бъфет призовава за по-голяма отговорност от банковите мениджъри, чиято склонност към риск води до загуби за акционерите и застрашава икономиката.

Според него използването на деривати е позволило на банките да поемат допълнителен риск, заобикаляйки правителствените регулации за ограничаване на загубите.

Бъфет отново е подчертал правилността на спасяването на финансовите институции от правителството. Според него отношението на правителството към акционерите в тях няма да създаде т.нар. „морален риск”. „Акционерите в компании като AIG и Citigroup изгубиха по над 90% от инвестициите си”, посочва той.

”Обикновените акционери не успяха да се спасят, те загубиха стотици и стотици милиарди”, припомня Бъфет. „Няма морален риск по отношение на акционерите в големите финансови компании.”

По време на конференцията Бъфет, чийто портфейл в акции възлиза на 55 млрд. долара, е заявил, че неговият бизнес се възстановява от рецесията.

Berkshire Hathaway има повече от 200 хил. служители в над 70 дъщерни дружества. Компанията е основен акционер в Coca-Cola и American Express.

На въпрос как вижда пазарите на акции и облигации, той е отговорил, че инвестирането в облигации при сегашните ниски лихви е грешка.

„Напълно ясно е, че акциите в момента са по-евтини от облигациите”, е казал Бъфет. „Не мога да си представя кой би държал сега облигации, след като може да има акции.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolait
преди 13 години
стари, стари ама АКУЛИ(аз особено харесвам Бъфет). Истински играч от голяма класа и естесетвон топ милиардер от десетилетия. И честно казано винаги казва нещо много умно. Ето сега - кой би търсил облигации при сегашните цени на акциите?!:-)))) ами може ли по-добре да се каже?Докато при Сорос нещата са по-скоро на спекулативна основа и раздува балони в една посока, защото е заел противоположната позиция:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Vilier
преди 13 години
до колкото знам Бъфет и Сорос са набори (1930). хайде да залагаме кой ще гушне букета пръв. аз съм за Сорос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още