IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започнаха седмицата със загуби

Доходността на двугодишните американски държавни облигации падна до рекордно ниски нива под 0,40%

23:49 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси започнаха седмицата със загуби

Борсовите индекси в САЩ отстъпиха на отрицателна територия след разпродажбите в средата на сесията, след като инвеститорите останаха предпазливи заради приближаващото начало на новия отчетен и ключовите данни за пазара на труда в страната в края на тази седмица.

Индексът на 30 от най-големите и търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се понижи с 0,7% до 10 751,27 пункта, като акциите на Intel, Alcoa и American Express поевтиняха с повече от 2%.

Широкият S&P 500 намаля с 0,8% до 1 137,03 пункта заради загубите при добивните и енергийните компании. Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, на свой ред се понижи с 1,1% до 2 344,52 пункта заради спадовете при технологичните компании.

Малко след началото на търговията стана ясно, че поръчките за производството на фабрични стоки са намалели за трети път през последните четири месеца. Спадът им от 0,5% на месечна база през август се оказа близо два пъти по-голям от пазарните очаквания.

Успоредно с това отделни данни показаха оживление на пазара на недвижими имоти в САЩ за втори пореден месец заради увеличените планирани продажби на жилища. Те скачат с 4,3% през август, след като нараснаха с 4,5 на сто през юли.

Данните следят броя на предварителните договори за продажбата на имот, а не на реално сключените сделки, и не успяха да вдъхнат оптимизъм на инвеститорите.

Сесията започна с леки понижения на индексите на фона на смесените икономически данни, но разпродажбите се ускориха заради предпазливите очаквания за финансовите резултати на компаниите за третото тримесечие. Новият отчетен сезон в САЩ започва с финансовите резултати на Alcoa за третото тримесечие, които излизат в четвъртък.

Акциите на American Express поевтиняха с 6,4%, след като Министерството на правосъдието в САЩ заведе антитръстово дело срещу оператора на кредитни карти, пише CNN. Подобно дело бе заведено и срещу нейните конкуренти Visa и Mastercard, които не се признаха за виновни по обвиненията за водената от тях политика.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) се понижи до 2,48 на сто в сравнение с 2,51% в петък, след като инвеститорите потърсиха сигурността на държавните облигации и долара. Лихвените проценти по двугодишните облигации стигнаха рекордно ниски нива от под 0,40% в началото на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още