IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плахо начало на първата октомврийска борсова сесия в САЩ

Икономическите данни показаха ръст на потребителските разходи за втори пореден месец и забавяне на темповете на растеж на фабричния сектор

18:07 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Плахо начало на първата октомврийска борсова сесия в САЩ

След като изминалия месец се оказа най-добрия септември за щатските борси през последните 71 години, днешната сесия започна с колебливи движения на индексите в двете посоки.

Dow Jones Industrial Average, който обхваща 30 от най-големите и ликвидни борсови компании в САЩ, се повишава с 0,2% до 10 805,08 пункта час и половина след началото на търговията.

Широкият S&P 500 остава почти без промяна на ниво от 1 142,04 пункта, като загубите при компаниите от здравния и транспортния сектор се неутрализират от повишенията при енергийните и добивните акции.

Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи 0,1% до 2 365,9 пункта заради спада при технологичните компании.

Поредицата от икономически данни за САЩ от днес показа, че потребителските разходи се увеличават за втори пореден месец с 0,4%, което загатва, че ще подкрепят растежа на американската икономика през третото тримесечие. Личните приходи скачат повече от очакваното с 0,5% на месечна база през август, като за това допринася в голяма степен удължаването на правителствените програми за отпускане на помощи на безработните в страната.

Малко след началото на търговията Институтът за управление на доставките в САЩ съобщи, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е понижил до 54,4 пункта през септември в сравнение с 56,3 пункта за август. Индексът на разходите в строителния сектор неочаквано нараства с 0,4% на месечна база през август при очакван спад от 0,4 на сто.

Понижението на щатския долар срещу еврото продължава за четвърти пореден ден, което даде тласък на цената на петрола и златото. Американският лек суров петрол с доставка през ноември поскъпва с 1,20 долара до 81,17 долара за барел, а златото с доставка през декември добавя 11,20 долара до 1 320,80 долара за тройунция.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се повишава до 2,54% от 2,52% в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още