IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: Следващата криза в САЩ ще е на щатско ниво

Увеличаващите се дългове и дефицити ще превърнат отделните щати в следващата жертва на кризата, смята банковият анализатор

10:07 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: Следващата криза в САЩ ще е на щатско ниво

Нарастващите дългове и дефицити заплашват да превърнат отделните щати в САЩ в следващата жертва на кредитната криза, смята банковият анализатор Мередит Уитни.

„Приликите между отделните щати и банките са огромни с оглед това, че има огромни разходи и много висок ливъридж“, коментира Уитни, цитирана от CNBC. “Общинските дългове са нараснали двойно от 2000 година насам, а разходите се увеличават доста по-бързо от приходите“, посочва тя.

Най-тежко е състоянието на щатите Калифорния и Мичиган, за които може да се наложи дори спасяване от федералното правителство. Това според Уитни ще доведе до проблеми за цялата държава заради огромните разходи, които ще се наложи да бъдат направени.

По закон в САЩ щатите са задължени да имат балансирани бюджети. Поддържането на такива обаче е изключително трудно заради високите разходи по обслужване на огромното количество дълг, емитиран от някои щати.

За пореден път Уитни предупреди, че банковият сектор също е изправен пред проблеми, които могат да влошат резултатите за последното тримесечие. Те са свързани с очаквания спад на приходите от търговска дейност и новите сигнали за понижения в цените на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още