IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият съветник на Белия дом Лари Самърс се оттегля

Така, от първоначалния икономически екип на президента остава единствено финансовият министър Тимъти Гайтнър

15:36 | 22.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият съветник на Белия дом Лари Самърс се оттегля

Брилянтният, но безцеремонен икономически съветник на Белия дом Лари Самърс, заяви че се оттегля, съобщава Ройтерс. В края на годината той ще се върне към преподавателската си дейност в Харвардския университет.

Напускането му е сериозен кадрови удар за кабинета на президента Барак Обама, който е поставен под натиск за възстановяване на икономиката на САЩ.

Лари Самърс е третият високопоставен икономически служител на Белия дом, който напуска, оставяйки единствено финансовия министър Тимъти Гайтнър от първоначалния икономически екип на президента.

През юли директорът на бюджетния отдел на Белия дом Питър Орсаг се оттегли, а в началото на септември напусна и Кристина Роумър - председател на Съвета на икономическите съветници на президента.

Самърс, който като финансов министър през 90-те се бореше с Мексиканската криза и други глобални проблеми, пренесе своя опит в Националния икономически съвет към Белия дом като негов директор.

Приближени на Обама казват, че президентът е разчитал много на съветите на Самърс по време на най-тежките моменти от финансовата криза през 2008 и 2009.

Съветникът бе критикуван от някои демократи като твърде близък до Wall Street. Имаше също и сведения за конфликти с икономическия екип на президента.

Напускането му идва в деликатен момент за Обама, в който според анализаторите той трябва да даде нова насока на икономиката, след като доверието по този въпрос в него намалява, а прогнозите сочат сериозна загуба за демократите на изборите за конгрес през ноември.

Обама е изказал благодарности на Самърс, задето е помогнал за извеждането на страната от най-тежката рецесия от 30-те години на миналия век. Президентът е казал, че ще продължи да се ползва неформално от съветите му.

Гайтнър описва Самърс като човек, който винаги задава трудните въпроси и предизвиква тежки дискусии относно намирането на най-добрия път за икономиката и страната, заявявайки, че ще продължи да цени съветите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още