IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаването на потребителските нагласи разколеба Wall Street

Индексите започната сесията с ръст, но се понижиха рязко заради данните за силния спад на потребителското доверие

17:29 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Влошаването на потребителските нагласи разколеба Wall Street

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с умерени повишения на главните индекси, но те поеха рязко надолу след лошите данни за допълнителното влошаване на нагласите на американските потребители за икономиката, пазара на труда и бъдещите им доходи.

Добрите финансови резултати на софтуерната компания Oracle и производителя на смартфони Research in Motion подкрепиха акциите от технологичния сектор, който помогна на Nasdaq Composite да остане на положителна територия. Индексът се повишава с 0,1% до 2 306,41 пункта в първия час на търговията, но веднага след началото на сесията нарастваше с над 0,7%.

Междувременно ценово-претегленият Dow Jones IA губи 0,1% до 10 580,68 пункта, а широкият S&P 500 се понижава с 0,1% до 1 123,52 пункта.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че цените в САЩ се повишават за втори пореден месец с 0,3% през август, но въпреки това годишната инфлация в страната остава занижена на ниво от 1,1%.

Това е наполовина от целевото ниво, което Федералният резерв преследва.

Малко след старта на сесията обаче индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет помрачи настроението на инвеститорите. Предварителните оценки за него показват, че той се е понижил неочаквано до 66,6 пункта през септември в сравнение с 68,9 пункта за август. Икономистите очакваха той да се повиши до 70,2 пункта.

Индексът е сред водещите показатели за оценката, която американските домакинства дават за текущата икономическа среда, като показва също така очакванията им за условията в бъдеще.

По-рано днес цената на златото постави нов рекорд, скачайки с над 1 279 долара за тройунция. Сесията в четвъртък му донесе ново рекордно високо ниво на затваряне от 1 273,80 долара за тройунция.

Доходността на десетгодишните американски облигации се понижава до 2,71% от 2,72% в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още