IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ може да достигне 10% през следващите месеци

Икономисти на BofA Merrill Lynch и Morgan Stanley са повишили прогнозите си за безработицата в страната

16:49 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в САЩ може да достигне 10% през следващите месеци

Безработицата в САЩ може да достигне 10% през следващите месеци, тъй като икономиката не успява да расте достатъчно, за да наема хората, които се включват отново в работната сила, съобщава Bloomberg, цитирайки икономисти от BofA Merrill Lynch Global Research и Morgan Stanley.

Работните места в частния сектор се увеличиха с 67 хил. през август, след като през юли нараснаха със 107 хил. Безработицата обаче се повиши от 9,5 на 9,6% поради спада на заетостта в държавния сектор, както и заради увеличението на хората, търсещи активно работа.

От началото на годината работодателите (включително правителството) са наели 723 хил. служители, което показва, че ще трябват години, за да бъде компенсирана загубата на 8,4 млн. работни места по време на рецесията – най-големият спад в заетостта от Втората световна война насам.

Според BofA Merrill Lynch безработицата ще достигне пик от 10,1% през следващата година - повишение спрямо предишната прогноза от 9,5%. Прогнозата за растежа на икономиката през 2011 пък е снижена от 2,3 на 1,8%.

Икономистите на Morgan Stanley също са завишили прогнозата си за безработицата. Според тях скромният растеж (те предвиждат годишен темп от 2% до края на 2010) предполага по-висока безработица в края на годината от 9,7% при предишна прогноза за 9,4%.

Безработицата, която включва обезсърчените, както и частично заетите, които търсят пълна заетост, се е увеличила през август от 16,5 на 16,7%.

В опит да насърчи икономиката на САЩ, днес президентът Обама обяви план за инвестиции в инфраструктурата на стойност 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още