IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм на Wall Street след данните за заетостта

Понижението на индекса на бизнес активността в сектора на услугите на САЩ не успя да помрачи доклада за пазара на труда

17:53 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизъм на Wall Street след данните за заетостта

Търговията на фондовите борси в САЩ започна със силни повишения на главните индекси след данните за пазара на труда през август, които показаха, че компаниите от частния сектор са създали 67 хил. нови работни места през август.

Заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката намалява с 54 хил. работни места през миналия месец, което се оказа два пъти по-малко от очакваното. Неселскостопанската заетост включва работните месеца в частния и държавния сектор.

Нивото на безработица в САЩ се е повишило от 9,5% на 9,6%, защото повече американци са се записали към бюрата по труда като активно търсещи работа.

Основните борсови индекси започнаха сесията с ръст от над 1%, но загубиха част от инерцията си, след като стана ясно, че секторът на услугите е намалил темповете си на растеж през август. Това показа индексът на бизнес активността за непроизводствения сектор, който се понижи повече от очакваното до 51,5 пункта за август в сравнение с 54,3 пункта за юли.

Dow Jones IA, който обединява 30 от водещите американски борсови компании, се повишава с 0,5% до 10 372,02 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 0,7% до 1 097,25 пункта, воден от компаниите във финансовия и потребителския сектор. Nasdaq Composite се повишава с 0,8% до 2 216,78 пункта, след като започна сесията с ръст от 1,5%.

Днешната сесия, както и изминалата седмица, донесе повишения на повечето пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион. Зелената върна обхвана и европейските борси, където френският CAC 40 и немският DAX се повишават с повече от 1%.

Доларът поевтинява за четвърти пореден ден срещу еврото, а доходността на десетгодишните щатски държавни ценни книжа се повишава до 2,74% от 2,61% в четвъртък, по данни на CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още