IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Съжалявам, че не бях по-откровен за Lehman през 2008

За да предотврати натиск върху други финансови институции, шефът на Фед е избегнал признанието, че банката не може да бъде спасена

23:20 | 02.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Съжалявам, че не бях по-откровен за Lehman през 2008

Председателят на Федералния резерв (централната банка на САЩ) Бен Бернанке е изразил съжаление, че не е бил „по-откровен” пред американския конгрес през 2008, когато е избегнал признанието, че Фед не е способна да спаси Lehman Brothers, съобщава Financial Times.

Отговаряйки на обвиненията на Дик Фълд, бившият президент на Lehman, че Фед е можел и е трябвало да спаси банката, Бернанке посочва, че пълната истина е можела да усили пазарния натиск върху други финансови институции.

Малко след краха на банката Бернанке заяви пред конгреса, че правителството „е отказало” да я спаси. Днес той признава, че тогава „е подкрепял мита за възможното спасяване”.

”Съжалявам, че не бях по-откровен, понеже това подкрепи погрешното впечатление, че сме можели да направим нещо”, е казал той пред Kомисията за разследване на финансовата криза.

Попитан какво е било различното в случа с AIG, която получи милиарди долари правителствена помощ, Бернанке отговори, че застрахователният й бизнес е бил достатъчно жизнен, за да обезпечи помощта за изпитващото затруднения финансово поделение.

”Нашата преценка бе, че те разполагат с достатъчно обезпечение, за да изплатят отпуснатото финансиране. Останалата част от компанията бе ефективна и стабилна, притежаваща голяма стойност”, обяснява той.

Комисията разглежда феномена „твърде големи за да фалират”, който касае институции като AIG и Lehman, чиито размери и взаимообвързаност правят краха им болезнен за цялата финансова система.

Бернанке е заявил, че големите финансови групировки играят важна роля в американската икономика, но че процесът на обединяване от последните години, който тревожи много хора, може след време да се обърне.

”Очакването ми е, че дори и без директната намеса на правителството, след време ще станем свидетели на раздробяване на тези компании, тъй като те трябва да отговарят на натиска както от пазара, така и от регулаторните органи”, е казал той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Почва се от "твърде големи за да фалират" относно банките, за да се стигне един ден до "твърде фалирали, за да са световни сили" за държавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още