IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Септември започна със силен скок на щатските борси

S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха с 3%, водени от индустриалните и технологичните компании

23:49 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Септември започна със силен скок на щатските борси

След лошото си представяне през август борсовите индекси в САЩ подновиха повишенията си в първата сесия на септември заради добрите данни за растежа в производствения сектор на САЩ и Китай.

Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повиши с 2,5%, за да завърши търговията на ниво от 10 269,47 пункта.

Широкият S&P 500 напредна с 3% до 1 080,29 пункта. Също с 3% до 2 176,85 пункта скочи и индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite.

Акциите на индустриалните и минните компании се наредиха сред най-печелившите, начело с Caterpillar, General Electric и United Technologies, които поскъпнаха с повече от 3%.

Добре се представиха и петролните компании Exxon и Chevron, след като цената на петрола скочи с близо 3%. Техните акции поскъпнаха също с над 3% до края на сесията.

Световните финансови пазари станаха по-нестабилни през последните седмици заради по-слабите данни за американската икономика, които засилиха притесненията от дълбоките проблеми на пазара на труда и недвижими имоти в страната.

Икономическите данни за САЩ от сряда показаха, че броят на работните места в частния сектор на икономиката е намалял неочаквано с 10 хил. през август. Икономистите очакваха увеличение от 13 хил.

Малко преди това обаче консултантската агенция Challenger съобщи, че планираните от големите американски работодатели съкращения на персонал са намалели до най-ниското си ниво за последните десет години през август.

След началото на борсовата сесия стана още ясно, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на страната се е повишил неочаквано до 56,3 пункта през август.

Другите данни за САЩ от днес показаха, че разходите на компаниите в строителния сектор са намалели с 1% на месечна база през юли, което е третият им пореден месечен спад.

Акциите на Ford се повишиха с 3% въпреки разочароващите данни за спада в продажбите на автомобили в САЩ през август.

Книжата на Burger King скочиха с 14,7% заради новината, че щатската верига заведения за бързо хранене може да бъде закупена от фонд за дялово инвестиране.

Основните борсови показатели на Wall Street приключиха изминалия месец със спадове в рамките на 4% до 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още