IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на страха се изстреля рязко нагоре през август

Показателят VIX отбеляза най-големият си ръст за този месец от годината за последното десетилетие

20:55 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индексът на страха се изстреля рязко нагоре през август

Нестабилните пазарни настроения на фондовата борса в САЩ през август доведоха до рязко движение и при индекса на страха. Причина за това са значителните страхове, че САЩ може отново да се върнат към рецесията.

Показателят, който измерва пазарната волатилност на опциите върху широкия американски индекс S&P 500, се движи с ръст от 15,8 на сто за август. Това е най-голямото му повишение за този летен месец през последното десетилетие, съобщава marketwatch.

Индексът на страха обикновено се покачва при нестабилни настроения и неясна икономическа ситуация. Именно това е и причината инвеститорите да дадат такова име на показателя.

На фона на покачването на VIX от над 15 на сто за месеца на база вчерашното му затваряне, широкият американски индекс S&P 500 се е насочил към загуба от 5 на сто за август.

„Продължаване да вярваме, че нервността на инвеститорите и повишаването на волатилността се изострят от тънкия пазар на акции и опции, като очакваме, че стойността на VIX ще се насочи към дългосрочно стабилното му ниво от около 20 пункта”, посочва Джим Стугър, анализатор в MKM Partners.

В понеделник индексът приключи търговията при 27,21 пункта, което е доста под най-високата стойност, постигната от началото на годината. Тя бе регистрирана през май при 48,20 пункта.

През юли VIX се понижи с 32 на сто на фона на оптимизма, предизвикал ръст на борсовите индекси.

Исторически погледнато, най-големият месечен ръст VIX е постигнал през септември 2008 година. Тогава, заради фалита на Lehman Brothers, индексът се изстреля с 90,8 на сто, достигайки исторически връх от 96,40 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още