IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковата система в САЩ с $21,6 млрд. печалба през второто тримесечие

Проблемните финансови институции са се увеличили с 54 и вече са 829, посочват от FDIC

18:37 | 31.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банковата система в САЩ с $21,6 млрд. печалба през второто тримесечие

Банковата система в САЩ показва противоречиви сигнали за развитието си, става ясно от публикуваните днес от Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) данни.

Те показват, че финансовите институции са постигнали най-високата си печалба за последните три години, като през второто тримесечие са постигнали печалба от общо 21,6 млрд. долара. В същото време обаче броят на считаните за проблемни банки се е увеличил с над 50, съобщава АР.

За сравнение, през второто тримесечие на миналата година банковият сектор претърпя загуба от 4,4 млрд. долара. Към края на първото тримесечие пък проблемните банки са били 775, а към края на второто броят им се увеличава до 829.

Данните показват спад на кредитирането, като то се е свило с 1,4 на сто на тримесечна база до 107,5 млрд. долара. На годишна база статистиката показва истински срив, тъй като понижението е 7,5 на сто. Толкова голямо понижение не е отчитано от Втората световна война насам.

Според ръководителката на FDIC Шийла Беър критериите на банките за няои видове кредити умекват и те започват да отпускат заеми. „Кредитирането обаче няма да се увеличи докато бизнсът и потребителите не наберат нужното доверие в способностите си да наемат хора и да харчат”, уверена е тя.

Положителен сигнал за състоянието на банките е това, че за пръв път от края на 2006 година насам провизиите за покриване на лоши кредити са се свили на годишна база. Те са отчели намаление с 4,5 на сто до 11,8 млрд. долара.

Очакванията на FDIC са банковите фалити да струват около 100 млрд. долара до 2013 година. През миналата година в САЩ бяха затворени 140 банки, а от началото на годината са фалирали още 118.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Тези печалби са много измамни и лесно могат да се превърнат в загуби. Забележете, че всички банки се надпреварват да отчитат по-големи печалби и го правят най-вече заради намалението на провизиите за лоши кредити. Къде сега са щатските регулатори. Защо не ги карат да държат поне 1/5 от раздадените кредити в кешови резерви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още