IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Икономиката не расте достатъчно бързо

Американският президент затвърди позицията си да подпомага възстановяването на икономиката в краткосрочен план

11:33 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама: Икономиката не расте достатъчно бързо

Американският президент Барак Обама изрази своята загриженост за щатската икономика, която според него не расте с достатъчно бързи темпове. В интервю пред NBC той посочи, че не съществува панацея, с която да се разрешат едновременно всички икономически проблеми на страната.

Обама уточни, че мрачните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ, пазара на труда и продажбите на жилища от последните седмици са били очаквани от неговата администрация. Те породиха опасения, че крехката икономика може да изпадне отново в рецесия или да се изправи пред продължителен период на анемичен растеж, който ще е твърде бавен, за да намали високата безработица, пише Ройтерс.

Американският президент е изправен пред дилемата как да увери потребителите и бизнеса, че икономиката расте, без да засили допълнително растящото недоволство от недостига на работни места в САЩ.

Развитието на икономиката на САЩ ще е най-обсъжданата тема преди изборите за Конгрес в САЩ на 2-и ноември, когато демократите на Обама се очаква да понесат големи загуби от републиканците.

Барак Обама призова щатския конгрес да одобри повече от предложените от него мерки за насърчаване на икономиката, като данъчни облекчения за малките фирми и насърчаване на кредитирането на малкия и средния бизнес. Той не пропусна да спомене и важността на инвестициите в зелена енергия.

През миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка на САЩ е готова да предприеме нужните мерки, за да насърчи икономическия растеж. Както Фед, така и Обама обаче са ограничени във възможността си да действат заради близките до нула лихвени проценти в САЩ и високия бюджетен дефицит на правителството.

Според Белия дом мерките на администрацията на Обама за стимулиране на икономиката на стойност 862 млрд. долара са спасили милиони работни места и са й попречили да изпадне в по-тежка рецесия.

Според републиканците обаче бавният растеж на икономиката показва, че всъщност мерките не са били ефективни, а просто са увеличили бюджетния дефицит на САЩ.

В отговор на тези критики Обама затвърди позицията си да подпомага възстановяването на икономиката в краткосрочен план, след което в средносрочен план ще насочи вниманието си и върху овладяването на големия бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още