IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затягат търговските си закони заради евтините китайски стоки

Търговското министерство е разработило 14 предложения за справяне с незаконните практики главно на Китай да субсидира износа

21:39 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ затягат търговските си закони заради евтините китайски стоки

Администрацията на Белия дом планира да затегне търговските закони в страната, за да се противопостави на евтините износители на стоки като Китай и Виетнам, предаде Bloomberg.

Търговското министерство е разработило 14 предложения за справяне с незаконните практики на тези страни да субсидират износа. Въвеждането на планираните промени, които са специално насочени към страните, където правителствата имат контрол върху пазарите, ще започне по-късно тази година.

Планът е част от усилията на Белия дом да удвои износа на САЩ през следващите пет години, за да се насърчи създаването на работни места – цел, която президентът Барак Обама начерта в своя реч през януари. От администрацията посочват, че удвояването на износа ще помогне за създаването на 2 млн. нови работни места.

Промените ще спрат практиката да се позволява на отделни чуждестранни компании да искат освобождаване от допълнителни налози, ако докажат, че не са правили дъмпинг или са получавали субсидии за определен период.

Освен това промените целят да подобрят ефективността на дейността на администрацията за международната търговия, която проверява дали чуждестранните компании, внасящи продукти в САЩ, получават нечестни субсидии в родните си страни.

По оценки на търговското министерство износът на САЩ е съставлявал 7 на сто от заетостта в страната към 2008 г. през първите четири месеца на тази година щатският износ се е увеличил със 17 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още