IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P размаха пръст на САЩ заради дефицита

Рейтинговата агенция предупреди, че трябва да се вземат мерки, за да не бъде изгубена високата оценка на американския дълг

13:47 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P размаха пръст на САЩ заради дефицита

САЩ трябва да се преборят с колосалния си бюджетен дефицит, ако искат да запазят оценката на държавния си дълг ААА. Това предупреди ръководителят на отдела за оценка на държавните дългове в международната рейтингова агенция Standard&Poor's Джон Чеймбърс, цитиран от AFP.

Чеймбърс отбеляза, че е много важно за рейтинга на САЩ Конгресът да вземе предвид с голямо внимание и да предприеме действия по предложенията на комисията за финансовата
отговорност, създадена от президента Барак Обама заради нарастването на бюджетния дефицит. Нейните заключения ще бъдат представени през декември.

Отговорът на Конгреса на тези предложения ще определи начина, по който S&P ще оцени качеството на дълга на най-голямата световна икономика, предупреди Чеймбърс.

Това предупреждение на рейтинговата агенция последва и заплахата на друга от водещите компании в сектора – Moody's, че САЩ, заедно с Франция, Германия и Великобритания, които в момента са с оценка "ААА", могат да загубят рейтинга си или поне се доближават до понижение поради бюджетните им затруднения.

Правителството на Обама обяви, че иска да намали наполовина бюджетния дефицит до 2013 година и да стабилизира дълга на равнище 70 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2015 година.

Комисията за финансовата отговорност трябва да определи и пътна карта за постигане на тези цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още