IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси превъзмогнаха лошите жилищни данни

Индексите в САЩ се повишиха въпреки рекордно ниските продажби на нови жилища през юли

23:35 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси превъзмогнаха лошите жилищни данни

Основните борсови индекси в САЩ успяха да превъзмогнат поредните разочароващи данни за жилищния пазар в страната и поеха нагоре в средата на днешната волатилна сесия, за да приключат търговията с повишения.

Пониженията на цените на акциите от предишните четири сесии успяха да засенчат в крайна сметка намалението на кредитния рейтинг на Ирландия, което стана повод за разпродажбите на фондовите борси в Азия и Европа.

Индексът на 30-те от най-големите и ликвидни борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,2% до 10 060,06 пункта, отбелязвайки първата си печеливша сесия от миналия четвъртък.

Широкият S&P 500 нарасна с 0,3% до 1 055,33 пункта, докато на борсата Nasdaq индексът на всички компании Nasdaq Composite нарасна по-осезателно с 0,8% до 2 141,54 пункта.

И трите индекса започнаха сесията с големи понижения заради силния спад в продажбите на нови жилища в САЩ, които през юли са стигнали най-ниското си ниво, откакто статистиката се води през последните над 40 години.

Енергийните компании бяха сред най-губещите по време на днешната сесия, докато тези от строителния и добивния сектор се повишиха.

По-лошо бе представянето и на финансовия сектор, като акциите на Wells Fargo, Citigroup и Morgan Stanley поевтиняха с между 0,2% и 0,8%. Причина за това станаха лошите данни за продажбите на нови и вече обитавани жилища от тази седмица, защото са обезпокоителни за банките, които имат големи инвестиции в ипотечни ценни книжа в своите баланси.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че продажбите на нови жилища са се свили с 12,4% на месечна база до рекордно ниски нива през юли. Поръчките за производството на стоки с дълготрайна употреба също разочароваха, защото нараснаха по-слабо от очакваното.

Акциите на строителната компания Toll Brothers поскъпнаха с 6% до 17,13 долара, след като обяви първата си печалба за последните три години, постигната до голяма степен заради правителствените програми за насърчаване на покупките на жилища в САЩ.

Нетната й печалба за изминалото тримесечие възлиза на 27,3 млн. долара, или 16 цента на акция, в сравнение със загуба от 472,3 млн. долара, или 2,93 долара на акция, преди година, пише CNN.

Доходността на 10-годишните американски държавни облигации се понижи до най-ниските си нива за последните 19 месеца в сутрешната търговия, но със засилването на риск апетита на инвеститорите нарасна до 2,53%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още