IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стимулите на Обама насърчили растежа и създали 3,3 млн. работни места

Оценки на бюджетната комисия в Конгреса показват, че пакетът от стимули е допринесъл с до 4,5% от регистрирания икономически ръст през второто тримесечие

16:13 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стимулите на Обама насърчили растежа и създали 3,3 млн. работни места

Пакетите от мерки на администрацията на американския президент Барак Обама са допринесли за нарастване на икономиката с до 4,5 на сто през второто тримесечие на годината. Благодарение на тях безработицата е била задържана под 10 на сто, показва анализ на бюджетната комисия към Конгреса на САЩ, цитиран от Financial Times.

Комисията, която е непартийна агенция и се занимава с оценка на законодателните инициативи за икономиката, може да донесе „овации“ на Обама и демократите в навечерието на частичните избори в страната, коментират анализатори.

Според някои обаче данните са доста притеснителни, тъй като се повдига въпросът какво ще се случи с икономиката при отсъствието на стимулите. Някои прогнози сочат, че реалният брутен вътрешен продукт ще падне дори под най-ниската си точка, отчетена по време на рецесията.

Републиканците остро атакуват програмата за стимулиране на икономиката, която е на стойност 814 млрд. долара. Те твърдят, че тя не е ефективна и че само увеличава бюджетния дефицит, без да носи нужните ползи.

Анализът показва, че реалният брутен вътрешен продукт се е увеличил с 1,7 до 4,5 на сто само заради пакета от стимули. Благодарение на тях били създадени и между 1,4 и 3,3 млн. работни места, а безработицата е задържана под 10 на сто.

Оценките твърдят, че като следствие от плана безработицата е била съкратена с между 0,7 и 1,8 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още