IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BHP Billiton отчете удвояване на печалбата за последната година

Минният гигант е постигнал печалба от 12,72 млрд. долара за годината до 30 юни, раздава 87 цента дивидент на акция

10:59 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
BHP Billiton отчете удвояване на печалбата за последната година

Най-големият играч в минния сектор – BHP Billiton, обяви двоен ръст на печалбата си за последната година. Освен това финансовият ливъридж на компанията се е свил, което идва след силно намаляване на дълговете.

Англо-американската компания е постигнала печалба от 12,72 млрд. долара за годината до 30 юни. Това е повече от два пъти над резултата, реализиран за предходната година, съобщава Wall Street Journal.

Това ще позволи на компанията да раздаде дивидент за последното тримесечие от 45 цента, което означава, че дивидентът за цялата година е 87 цента. Това представлява ръст от 6,1 на сто спрямо дивидентното плащане от миналата година.

Приходите на BHP Billiton са се повишили с 5,2 на сто до 52,80 млрд. долара.

Нетният дълг на компанията се е свил до 3,31 млрд. долара към 30 юни, след като шест месеца по-рано е бил в размер на 7,92 млрд. долара. Коефициента на задлъжнялост спрямо собствения капитал пък се свива от 15,1 на 6 на сто.

Според анализатори това може да благоприятства възможността за по-висока оферта за придобиване на канадската компания Potash. BHP отправи оферта за това по-рано този месец, но за момента тя не среща одобрението на канадската компания.

От компанията остават „внимателни относно краткосрочните перспективи за глобалната икономика“ с оглед неяснотата около фискалните политики на водещите държави и очакваното затягане на монетарната политика в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още