IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на чикагския клон на Фед: Рискът от ново рецесионно дъно е повишен

Високата безработица и силно засегнатият жилищен сектор правят възстановяването крехко, смята Чарлз Евънс

23:17 | 24.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Шефът на чикагския клон на Фед: Рискът от ново рецесионно дъно е повишен

Рискът от ново рецесионно дъно се е повишил през последните шест месеца, твърди президентът на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Евънс, предава Ройтерс.

”Ново рецесионно дъно все още не е най-вероятният сценарий пред американската икономика, но аз съм загрижен за силата на възстановяването”, е заявил той.

Високата безработица и силно засегнатият жилищен сектор правят това възстановяване крехко, смята Евънс. Той предвижда безработицата, понастоящем 9,5%, да остане висока в обозримо бъдеще.

На този фон, според него, ултра експанзионистичната монетарна политика на Фед е подходяща.

Евънс твърди, че процесът на секюритизация, чрез който ипотечни заеми се трансформират в пакети от облигации, продавани на инвеститорите, намалява стимулът у кредиторите за преструктуриране на проблемните жилищни заеми.

По думите му, усилията за преструктуриране на тези заеми с цел предотвратяване на просрочията са „капка в морето”.

Изглежда секюритизацията създаде конфликт между интересите на кредиторите и тези на обслужващите процеса фирми, споделя той.

Жилищният пазар в САЩ е в колапс вече три години, като строителството е на едва 25% от пиковите си нива, а цените паднаха рязко в цялата страна.

Много икономисти се опасяват, че без движещата сила на жилищния сектор, икономическото възстановяване ще трае по-дълго от обичайното.

Малко след коментарите на Евънс бяха изнесени данни за продажбите на съществуващи жилища в САЩ, които са намалели много повече от очакваното с 27,2% на месечна и 25,5% на годишна база през юли, достигайки най-ниското си ниво, откакто данните започват да се водят през 1999 г.

Евънс също така постави под съмнение ролята на финансовото образование на заемателите в предотвратяването на лошите заеми.

”Служители на Фед от Чикаго наскоро извършиха щателен преглед на изследванията, оценяващи ползите от финансовото образование. Те откриха, че доказателствата за ефективността му са доста спорни”, е заявил той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
това , което е интересното тук е защото един банкер ще прогнозирa срив на пазарав САЩ има вече война между президента и Wall Street, за да бъде свален от власт президента, Wall Street би рискувал да инсценира един пазарен срив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още