IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската борса отново отрази неяснотата за икономическото възстановяване

Оптимистите все още са малцинство, петролът и златото поевтиняват

23:11 | 20.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американската борса отново отрази неяснотата за икономическото възстановяване

Американските акции заличиха част от своите загуби в късната петъчна търговия, но все пак затвориха предимно на отрицателна територия. Изминалата седмица се оказа втора поредна с негативни изменения, а обемите останаха ниски в разгара на отпускарския сезон.

Индексът на най-големите и най-често търгувани компании Dow Jones Industrial Average приключи сесията с отстъпление от 0,58% до 10 212 пункта. S&P 500 се понижи с 0,37% до 1071 пункта, а Nasdaq Composite успя да спечели минималните  0,04%, достигайки 2179 пункта.

„Станахме свидетели на осъзнаване, че икономиката през втората половина на годината - и оттам и корпоративните печалби - ще бъдат с по-скромно представяне, отколкото много хора смятаха преди шест месеца”, коментира пред MarketWatch Ейдриън Крондж, партньор и ръководител на инвестиционното поделение в компанията за управление на активи Balentine.

Някои инвеститори остават оптимистично настроени, заявявайки, че пазарът се е фокусирал твърде много в краткосрочните числа за безработицата. „Излязохме от най-лошата рецесия, която сме преживявали в съвременната история”, казва Рой Уилямс, изпълнителен директор на Prestige Wealth Management. По думите му скоро се очаква подобрение на данните за безработицата и за приходите в търговията на дребно.

Сред най-силно понижаващите се позиции в петък се оказа тази на компютърния гигант HP (-2,26%). Той обяви добри ръстове на печалбата и продажбите си за второто тримесечие, но пък несигурността около групата остава, след като наскоро нейният изпълнителен директор подаде оставка вследствие на разследване на сексскандал.

Загуби се наблюдаваха и при редица енергийни компании, след като петролът затовори със спад от 1,3% в петък, увеличавайки понижението си за седмицата до 2,6 на сто. Цената на суровината на New York Mercantile Exchange достигна 73,46 долара за барел с доставка през септември.

На фона на повишаващия се долар златото също понижи цената си в петък, но въпреки това завърши седмичния период на плюс. Спадът за деня възлезе на 0,5% до 1228,80 долара за тройунция, а печалбата за седмицата се равнява на 1%.

Металът увеличава стойността си от три седмици насам, като покачването през миналата седмица възлезе на 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още