IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разочаровани от облигациите, инвеститорите в САЩ бягат при дивидентите

Вложителите търсят финансови инструменти с устойчив капиталов поток, показват данни за поведението им през първото полугодие

12:12 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разочаровани от облигациите, инвеститорите в САЩ бягат при дивидентите

Разочаровани от стопяващите се приходи от инвестициите си в облигации, американците се насочват към взаимни фондове, влагащи средства в акции, изплащащи дивиденти. Така този тип фондове показват възход след три години на нетни тегления, показват данни, цитирани от Ройтерс.

В неясната икономическа обстановка, в която се очаква слаб растеж през следващите години, за инвеститорите има ограничен избор при намирането на спасителен остров, който да носи поне някакви приходи.

На фона на стопилата се до най-ниското си ниво доходност по десетгодишните американски правителствени облигации, спасението се търси при акциите на компании, изплащащи дивиденти.

„Виждаме голям интерес, не само заради дългосрочния хоризонт, а и заради посрещането на нужда от капитал в краткосрочен план“, коментира за Ройтерс Даниъл Перис, портфолио мениджър във Federated Strategic Value Dividend Fund.

През първата половина на 2010 година към взаимните фондове, инвестиращи в дивидентни компании, са внесени нетно 194,4 млн. долара. Така е сложен край на продължилия три години период на нетни тегления, съобщават от анализаторската компания Lipper.

На този фон е важно да се посочи, че от взаимните фондове в САЩ за периода са изтеглени нетно 18,4 млрд. долара.

„С оглед значителните тегления от повечето видове фондове през тази година, положителният поток към фондовете за дивидентни акции показва желанието на инвеститорите за по-предвидим доход“, коментира Джеф Тьорнхой, мениджър за САЩ и Канада в Lipper.

От началото на годината този залог печели. Индексът S&P Dividend Aristocrats, който следи компаниите от S&P 500, които са изплащали дивиденти в 25 поредни години, бие ръста на широкия индекс с близо 4,5 на сто от началото на 2010 година.

От 42-те компании, попадащи в индекса S&P Dividend Aristocrats, 28 се представят по-добре от пазара като цяло през тази година. Най-силни са акциите на Family Dollar Stores, които са поскъпнали с над 54% на фона на спада от 3%, с който се движи широкият индекс S&P 500.

От 1926 година насам дивидентите дават около една трета от възвращаемостта на инвестициите в акции на американския пазар. Очакванията са, че дивидентните акции могат да се представят доста добре с оглед на рекордния кеш, който компаниите са натрупали през последните три години.

Според Standard&Poor's в компаниите от S&P 500 е имало натрупани 836,8 млрд. долара под формата на кеш и парични еквиваленти към края на първото тримесечие.

В настоящия момент ключовото е това, че в края на годината изтичат данъчните отстъпки за приходи от дивиденти и капиталови печалби, предоставени от администрацията на Джордж Буш. Ако не бъде взето решение за удължаването им, то по всяка вероятност някои от компаниите с много кеш ще извършат извънредни плащания към инвеститорите.

В случай че нищо не се промени, данъкът върху дивидентите ще бъде върнат на 15%. Това крие голяма вероятност от промяна на политиките на компаниите, изплащащи дивиденти, което крие риск за инвеститорите, завършва материалът на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още