IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси спряха серията от пет поредни понижения

Борсовата сесия премина изцяло под диктовката на биковете след добри корпоративни новини

23:05 | 17.08.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Американските индекси спряха серията от пет поредни понижения

Борсовата сесия в САЩ донесе ръст на водещите индекси. Той дойде в резултат на силни отчети на два от лидерите в продажбите на дребно в страната – Wal-Mart Stores и Home Depot. Двете компании публикуваха отчети днес, като обявиха по-висока от очакваното печалба.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 1 на сто, като стойността му достигна 10 406 пункта, а повишенията бяха най-силни при технологичните компании и добивния сектор. Днешното повишение сложи край на серия от пет поредни спада на Wall Street.

Акциите на DuPont се повишават с 1 на сто, а тези на Intel поскъпват с 0,05 на сто, макар в началото на сесията да се движеше с доста по-висок ръст, след данни за повишаване на индустриалното производство и натоварването на производствените мощности в САЩ през юли, съобщава marketwatch.

Добивният сектор попадна във фокуса на вниманието след новината, че канадската компания Potash е отказала оферта за придобиване от BHP Billiton за 38,6 млрд. долара. Това доведе до мощен ръст в цената на акциите на Potash, които поскъпнаха с 25% в Торонто.

Книжата на Home Depot поскъпнаха с 3,4 на сто, а тези на Wal-Mart – с 1,2 на сто.

Широкият индекс S&P 500 успя да напредне с 1,2 на сто до 1 093 пункта, а Nasdaq Composite увеличи стойността си с 1,2 на сто до 2 209 пункта.

Ръстът на индексите в САЩ бе подкрепен и от позитивни новини за жилищния сектор, след като стана ясно, че през последния месец жилищното строителство се е увеличило с 1,7 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Другото което кара долара да поскъпва по време на кризи е това, че потреблението на вносни стоки (в т.ч. и петрол) в Америка се свива и дупката в търговския им баланс намалява - оттам отслабват и спекулациите за колапс на долара. Изобщо търсенето на финасови активи расте при нарастване на тяхната цена (при напомпване на балона) и обратното. При нефинансовите стоки всички знаем, че търсенето расте при спад в цените.Ето една много добра обосновка от The Economist:http://economist.com/node/16792858Прочетете я в оригинал преди нашите "бизнес издания" да я преведат сляпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Колкото се покачват индексите/фючърсите толкова се засилва интересът към тяхната покупка (откриване на дълги позиции), търсенето на по-ниско доходни държавни книжа намалява. Ефекта на инфлацията причинена от растежа кара агентите да търсят по висока доходност и те хукват към развиващи се и екзотични борсови пазари като Китай, Австралия, НЗ, Бразилия, Канада и обръщат долари в съответните валути.От друга страна, дядо ни Бернанке с неговите ниски лихви ни казва момчета не очаквайте инфлация в средносрочен план - можете да си кътате доларите под дюшеците - няма да се обезценят. При валутите убежища високите лихви на централните банки се възприемат като компенсация за очаквана обезценка. При останалите валути е обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Момчета,долара, йената и франка са валути убежище (safe heaven) за бягство от риска (извършването на сделки с акции, стоки и "рискови" валути). Когато инвеститори, хеджъри, спекуланти и други гадове изпитват несигурност те купуват ценните бумаги на съответните правителства - емитенти на валути убежища и избягват другите валути. По този начин реалното търсене на валути убежище се засилва, а оттам и курса им се повишава, заради очакванията за по-нататъчно влошаване на борсовата конюнктура. От друга страна, когато ти купуваш ДЦК си даваш паричките на държавата. Първо изваждаш ликвидност от обръщение и засилваш търсенето на доларови активи да кажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
RSG
преди 13 години
Според мен връзката е паричното предлагане. Увеличаването му стимулира икономиката и намалява валутния курс.Не съм спец, ако има по-разбиращ да ме обори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
gpplamen
преди 13 години
Не мога да разбера защо връзката между индексите и курса на долара е обратнопропорционална. Някой би ли ми го обяснил.Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още