IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли нов пазарен срив?

Вижте десет причини, които според Wall Street Journal трябва да ни държат нащрек

11:17 | 16.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Идва ли нов пазарен срив?

Възможно ли е на Wall Street да има нов срив? Движенията от последните седмици показаха, че пазарът е доста нестабилен и може лесно да се тласне от една в друга посока. Поради тази причина всички инвеститори трябва да изострят вниманието си и да не пропускат сигналите, които пазарът дава.

В несигурната обстановка Wall Street Journal представя десет причини, които трябва да ни държат нащрек. Именно от тях могат да дойдат и основните сигнали, които да ни покажат накъде отива пазарът.

1. Пазарът е доста скъп

Акциите се търгуват при съотношение цена/печалба, коригирана с цикличните особености, от около 20, показват данни на професора по икономика в Йейл Робърт Шилер. Това е доста над средното ниво в исторически план, като то е около 16. Това съотношение е мощен показател за дългосрочната възвращаемост.

Оценката на възвращаемостта е най-основната задача за инвеститорите. Ако получавате добър доход за поемането на рискове, в това има смисъл. Каква е ситуацията обаче ако не получавате такъв?

2. Федералният резерв действа все по-нервно

Миналата седмица американската централна банка предупреди, че ако икономиката започне да се влошава, то ще се стигне до използване на последното оръжие във войната с дефлацията: средствата от продажбата на ипотечни облигации ще се използват за закупуване на държавни ценни книжа.

Това би трябвало да понижи дългосрочните лихвени проценти. Страхотна новина за длъжниците по ипотеките, но едва ли за онези, които очакват Dow Jones да поеме уверено нагоре над 10 хил. пункта.

3. Твърде много инвеститори са бичи настроени

Активните фонд мениджъри очакват ръст на пазара, става ясно от новите данни от проучване на Националната асоциация на мениджърите на активни фондове. Такива са и настроенията сред финансовите консултанти, а това си е причина за притеснение.

Моментът за покупка е тогава, когато всички са негативно настроени. Обратната ситуация – за продажбите, също е вярна.

4. Дефлацията е вече тук

Потребителските цени в САЩ вървят надолу вече три поредни месеца. Това, почти веднага, се отразява и на заплатите. Данните на трудовото министерство показват, че в реално изражение през последното тримесечие заплатите са паднали с 0,7 на сто на годишна база.

Това показва защо във Фед са притеснени. В условията на дефлация заплатите, приходите на компаниите и стойността на имотите в доларово отражение могат да се понижат. Размерът на дълговете обаче ще остане без промяна.

Това прави дефлацията опасен капан, особено за хора с големи дългове.

5. Хората все още имат прекалено големи дългове

Домакинствата, корпорациите, отделните щати, местните власти и разбира се – самото федерално правителство. Всички те имат огромни дългове, като според данни на Фед, изключващи финансовия сектор, дълговете са се удвоили за последните десет години.

Така те от 18 трлн. долара са станали 35 трлн. долара. При домакинствата за последната година се наблюдава спад от над три на сто, но въпреки това дълговете остават двойно над нивото от предишното десетилетие.

6. Ситуацията на пазара на труда е далеч по-лоша, отколкото се съобщава

Забравете за официалното ниво на безработица от 9,5%. Вижте алтернативни показатели като този – 61% от населението на 20 и повече години в момента има някаква работа. Това е най-ниското ниво от началото на 80-те години на миналия век, когато много жени са си оставали у дома заради липсата на възможности за работа.

При мъжете дози показател днес е 66,9 на сто. За сравнение, през 50-те години той е бил около 85%. По-обезпокоителното е това, че едва 59% от мъжете над 20-годишна възраст имат работа на пълен работен ден. Колко „бичи“ е този сигнал?

7. В сектора на жилищата ситуацията остава катастрофална

Просрочените ипотеки нараснаха през последните месеци, а през юли банките са отнели 93 хил. жилища, съобщават от RealtyTrac. Това е ръст от 9 на сто спрямо юни и е съвсем близо до рекорда от май. До края на годината пък се очаква броят на отнетите жилища за 2010 година да стигне 1 млн.

8. Мрачният септемврийски ефект

Помислете какво се случва на Wall Street през септември-октомври. Сетете се за 2008 година. Помислете за 1987 година. Спомнете си 1929 година. Статистически погледнато, имаме „септемврийски ефект“. Пазарът като цяло, се е представял по-зле през този месец от който и да е друг, показва сухата статистика.

Никой обаче не знае защо е така. Някои обвиняват намаляващия ден, който води до психологични ефекти, но това е доста абстрактно като теория. Едно е сигурно – инвеститорите се страхуват от септември и продават.

9. Пъзелът във Вашингтон

Тази есен има частични избори за законодателните органи на САЩ, а предизборната борба вече тече с пълна сила. Очаква се демократите да изгубят част от местата си в двете камари, а до окончателните резултати едва ли ще станем свидетели на консенсусни решения, които да доведат до полза за икономиката на страната.

Това със сигурност не може да се приеме с оптимизъм от инвеститорите, които искат да видят точно това, съчетано с истинско лидерство в управлението на страната.

10. Всички други икономически индикатори трябва да се приемат като сигнална лампа

Институтът за управление на доставките (ISM) все още публикува позитивни данни за производствената активност, но през юли видяхме забавяне. Същото е положението и при направените поръчки, а данните за увеличаващия се търговски дефицит заплашиха дори размера на брутния вътрешен продукт.

В същото време компаниите, макар повечето от тях да публикуваха добри тримесечни данни, не са сигурни в перспективите за следващите месеци. А това може да предизвика разпродажби при всеки негативен сигнал, дошъл след разочароващи данни за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Един ден може би светът ще узрее за идеята бизнесът да е абсолютно прозрачен и да се прави публично така , че сенчеста и престъпна икономика да няма. Търговските регистри са една плаха стъпчица в правилната посока и трябва да са достъпни.Колкото повече прозрачност в икономиката, толкова по-добре. Ако зависеше от мен, щях да отменя всякакви тайни нака че сметките на фирмите да могат да се наблюдават в реално време през интернет, а плащанията да са задължително само по банков път.Нека да си гледат взаимно в канчетата и да се контролират взаимно. Тогава няма да има нужда от данъчна администрация, защото хазната ще си взема своето при всяко плащане директно като данък сделка. Нека тогава да перат пари и да крадат ДДС.Дефлацията и инфлацията са драстично нарушаване на основополагащия принцип за неприкосновенност на частната собственост, на общественият договор.Значи системата отрича сама себе си и нещо не е наред в структурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
да се замислим как е при нас и ....ще цъфнем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още