IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли намалението на корпоративния данък в САЩ да стимулира икономиката?

Според икономисти, понижението на 35%-та ставка (втората в света) е по-скоро дългосрочна стратегия, а не конкретна мярка за насърчаване на заетостта

16:57 | 14.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Може ли намалението на корпоративния данък в САЩ да стимулира икономиката?

На фона на продължаващата битка в американския конгрес относно съкратените данъци върху личните доходи по времето на Буш-младши, на заден план остава дебатът за корпоративния данък в САЩ, който е вторият най-висок в света – 35%.

Аргументите и в двата спора са едни и същи: намалението на данъците - било то лични или корпоративни – ще даде тласък на икономиката и ще създаде работни места в момент, когато възстановяването изглежда в застой.

Съвместен законопроект на демократи и републиканци, който си проправя път в конгреса, предвижда редуциране на корпоративната ставка до 24%.

Сенаторът републиканец Джъд Грег, един от инициаторите му, е убеден, че „конкурентната” ставка е решаваща за разкриването на нови работни места в страната. „Тя ще оживи неимоверно икономиката”, заявява той пред CNBC.

Въпреки че по думите на Грег законопроектът се посреща добре, според него той едва ли ще стигне до гласуване преди януари, когато ще се сформира нов конгрес, а данъчните стимули на Буш ще са изтекли.

Макар много икономисти да са съглсни, че по-висока ставка прави Америка по-малко конкурентна в дългосрочен план, те не са единни за това дали намаляването й би имало незабавен ефект.

Причината е, че намаляването на данъка не е насочено директно към повишаване на икономическата активност или създаването на работни места.

”Средствата, оставени на разположение на бизнеса чрез намаление на данъците създават възможности за разкриване на работни места, но вместо това фирмите могат да ги използват за инвестиции в чужбина – никой не може да им заповяда какво да правят”, разсъждава Джон Канъли, икономист в LPL Financial.

„Струва си да се помисли за понижаване на корпоративния данък, но като дългосрочна стратегия”, добавя икономистът Алън Ауербах. „То няма конкретна насоченост. Ако сме наистина разтревожени за заетостта, трябва да предприемем по-директни мерки.”

В действителност, данъчните стимули, каквито бяха приетите през март отстъпки за фирмите при наемането на безработни, са просто учебникарски подходи в условия на икономически спад”, обяснява Дъг Шакълфорд, професор в областта на облагането от Университета на Северна Каролина.

Той е съгласен, че сегашната корпоративна ставка е неустойчива в дългосрочен план, особено след като все повече страни, включително и лидерът Япония с нейните 40%, съкращават фирмените данъци или планират да го направят.

Според него обаче, това не означава, че всяко намаление на данъка ще накара фирмите да наемат повече хора.

Администрацията на президента Обама изглежда няма ясна позиция по въпроса. В скорошно интервю финансовият министър Тимъти Гайтнър отхвърля критиките за прекалено висок корпоративен данък. Според него ефективната тежест (след приспадане на отстъпките) е около средната.

Според изследване на Световната банка от тази година обаче ефективната ставка в САЩ е 27,9% - доста над средната стойност за развитите страни от 16,8%.

Гайтнър добавя, че приветства разглеждането на предложения за намаляването й, но изтъква, че приоритет за администрацията в момента са конкретни инвестиционни стимули за бизнеса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gospodinow
преди 13 години
Syzdava se problem , koito moje da byde reshen samo ot tqh. Faida nqma , Amerikancite potyvat. Istinata e che trqbva da se obqvi reintegriraneto na 3tiq svqt , i da pochne da se iznasq stoki za tqh. Nie veche koli i telefoni imame.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още