IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливо начало на сесията на Wall Street

По-слабият от очакваното ръст на продажбите на дребно през юли засили икономическите тревоги на инвеститорите

17:55 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колебливо начало на сесията на Wall Street

Борсовите индекси в САЩ започнаха с колебливи движения днешната сесия, като постепенно се върнаха към пониженията си от предишните четири дни. Продажбите на дребно в страната нараснаха по-малко от очакваното през юли, а индексът на потребителските цени отчете първото си повишение за последните четири месеца.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижава с по-малко от 0,1% до 10 318,59 пункта час след началото на сесията.

Широкият S&P 500 също е леко под неутралната територия на ниво от 1 083,51 пункта, докато индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 0,3% до 2 183,91 пункта.

Щатските индекси се върнаха на отрицателна територия от началото на годината през тази седмица, като пониженията на S&P 500 и Nasdaq Composite надминават 3%.

Борсовите индекси в Европа също се движат колебливо, като френският CAC 40 и немският DAX губят по около 0,2%, докато британският FTSE 100 нараства с 0,3% след данните за растежа на икономиката на еврозоната през второто тримесечие.

Неочакваното увеличение на новите молби за помощи при безработица понижи щатските индекси вчера, а по-рано през седмицата те претърпяха големи спадове заради решението на Федералния резерв да не разхлабва допълнително паричната си политика.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 0,4 на сто през юли, а индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% спрямо юни.

Малко след началото на сесията излезе важният индекс на потребителското доверие на Мичиганския университет, който е важен ориентир за икономическите нагласи на домакинствата в САЩ. Стойността му се повиши леко до 69,6 пункта през август в сравнение с 67,8 пункта за юли.

Отделни данни показаха, че стоковите запаси на фабриките и търговците на едро и дребно са нараснали с 0,3% на месечна база през юни, когато се увеличиха с 0,2 на сто. Те са знак за бъдещите разходи на бизнеса, защото при изчерпване на запасите компаниите са по-склонни да купуват стоки.

Автомобилната компания General Motors се очаква да обяви официално плановете си да проведе през тази година първично публично предлагане на акции за 12 до 16 млрд. долара. Вчера стана ясно, че печалбата й за второто тримесечие възлиза на 1,5 млрд. долара.

Щатският долар поскъпва за пети пореден ден срещу еврото днес, като увеличи преднината си до 0,5% към 17:30 ч. българско време. Цената на петрола с доставка през септември губи 0,1% до 75,65 долара за барел. Доходността на 10-годишните американски държавни облигации пада с 1 базисен пункт до 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още