IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors обяви печалба от 1,5 млрд. долара за второто тримесечие

Добрите продажби в Китай и САЩ компенсират загубите от операциите на GM в Европа

16:37 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors обяви печалба от 1,5 млрд. долара за второто тримесечие

Американската автомобилна компания General Motors (GM), която е 61% собственост на правителството на САЩ, обяви нетна печалба от 1,5 млрд. долара за второто тримесечие благодарение на доброто си представяне в Китай и САЩ.

По-рано днес стана ясно, че базираният в Детройт автомобилопроизводител планира да набере между 12 млрд. и 16 млрд. долара чрез първично публично предлагане на акции (IPO).

Заявлението за регистрация на IPO вероятно ще бъде подадено до края на този месец, така че акциите да могат да се търгуват на борсата още през ноември, допълват анонимни източници, запознати с плана на GM.

Печалбата на GM преди лихви и данъци е нараснала до 2,03 млрд. долара за трите месеца до края на юни от 1,8 млрд. долара за първото тримесечие. Продажбите й се увеличили с 44% на годишна база до 33,2 млрд. долара, пише Bloomberg.

Съпоставка с финансовите резултати от миналата година не може да се направи, защото GM влезе в процедура по банкрут през юни 2009 г., след което се реорганизира в нова компания до края на юли 2009 г. 

През второто тримесечие GM окончателно е изплатила заема от 8,4 млрд. долара, който получи от канадското и щатското правителство през 2009 г.

Печалбата преди лихви и данъци на подразделението на GM в Северна Америка възлиза на 1,59 млрд. долара, което е с 32% повече спрямо първото тримесечие.

Печалбата преди лихви и данъци на международното подразделение на GM намалява с 42% на годишна база до 672 млн. долара. Операциите в Европа продължават да теглят надолу общите резултати на GM, като генерират загуби от 160 хил. долара.

През първото тримесечие същото подразделение на компанията отчете загуба от 506 млн. долара.

GM разполага с парична наличност от 3,9 млрд. долара в края на второто тримесечие, както и с ликвидни ценни книжа за 32,5 млрд. долара.

Компанията си е подсигурила до 5 млрд. долара кредитна линия от група от 15 банки. Над половината от тях участват в проспекта на GM като поематели на емисията акции в това число Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup, Bank of America и Credit Suisse.

В IPO-то ще участват една пета от акциите на GM, по думите на запознати с въпроса лица, което ще намали дела на правителството в автомобилната компания до 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още