IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи спад на производителността в САЩ от края на 2008

Разходите за единица труд през второто тримесечие са нараснали слабо

17:54 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на производителността в САЩ от края на 2008

Производителността в неселскостопанските сектори на щатската икономика през второто тримесечие на годината спадна за пръв път от последното тримесечие на 2008, съобщава CNBC.

Разходите за труд пък са се повишили минимално през тримесечието, показват изнесени днес данни от Министерството на труда на САЩ, които подчертават намаляващия темп на икономическо възстановяване в страната.

Производителността през второто тримесечие е спаднала с годишен темп от 0,9%. Ръстът през първото тримесечие беше ревизиран на 3,9%.

Разходите за единица труд през второто тримесечие са нараснали с годишен темп от 0,2%, след като през първото тримесечие те са намалели с 3,7%.

Очакванията на анализатори, запитани от Ройтерс, бяха за ръст от 0,2% на производителността и повишение от 1,3% в разходите за труд.

Слабите данни за производителността са в унисон с други показатели, които сочат, че възстановяването губи инерция. Растежът на американската икономика през второто тримесечие бе само 2,4% при 3,7% през първото.

Разходите за единица труд, които са мярка за потенциален инфлационен натиск, се следят отблизо от Федералния резерв и могат да повлияят на днешното решение на централната банка на САЩ относно евентуални нови стимули за икономиката.

При почти нулевите лихви в момента съществуват спекулации, че Фед обмисля други мерки за стимулиране на икономиката на фона на данните, че инфлацията не представлява проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още