IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски инженер на бомбардировачи виновен за продажба на военни тайни на Китай

Ношир Гоуадиа е арестуван през октомври 2005 и е обвинен, че е получил най-малко 110 хил. долара от Китай за оказана помощ при разработване на крилата ракета

10:40 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатски инженер на бомбардировачи виновен за продажба на военни тайни на Китай

Бивш инженер на американския стелт-бомбардировач B-2 е бил признат за виновен за продажба на класифицирана информация на Китай, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на правосъдното министерство на САЩ.

Ношир Гоуадиа е бил признат за виновен от федерален съд в Хаваи за престъпления, свързани с дизайна му за крилата ракета за Китай, която може да избягва инфрачервено засичане.

Присъдата му, която ще бъде произнесена на 22 ноември, може да бъде доживотен затвор.

Гоуадиа е арестуван през октомври 2005 и е обвинен, че е получил най-малко 110 хил. долара от Китай за оказана помощ при разработване на крилата ракета. Той е бил част от Northrop Grumman Corp. от 1968 до 1986 г., като в този период е работил върху стелт-бомбардировача.

След това е продължил да работи с класифицирана информация за щатското правителство до 1997 г., когато достъпът му до такава информация е прекратен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още