IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабият трудов пазар в САЩ не означава нова рецесия

Вместо това той може да отразява повишение в производителността

23:25 | 06.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Слабият трудов пазар в САЩ не означава нова рецесия

Слабият и нестабилен пазар на труда в САЩ не означава, че икономиката се движи към нова рецесия, смята Робърт Хол от Станфордския университет в Калифорния.

Данните от днес показаха, че частният сектор е създал 71 хил. работни места през юли при очаквания за 90 хил. според проучване на Bloomberg News. Същевременно данните за юни бяха ревизирани надолу до плюс 31 хил. работни места.

Като цяло щатската икономика е закрила 131 хил. работни места през юли, а равнището на безработица в страната остава 9,5% за втори пореден месец.

Според Хол, който оглавява комисията за определяне на бизнес-циклите към Националното бюро за икономически изследания (NBER), слабата заетост може да отразява повишение в производителността.

По-високата производителност може да обясни как икономиката расте без да се повишава заетостта, смятат Хол и Джеймс Сток – друг член на комисията.

”Разочароващо и обезкуражаващо е, че не сме свидетели на увеличение на работните места”, казва Сток. „В крайна сметка първоначално силният, а сега умерен, ръст на икономиката трябва рано или късно да увеличи заетостта.”

Капиталовите инвестиции, които бяха отложени по време на рецесията, сега подпомагат производителността и в краткосрочен план това елиминира нуждата от допълнителна работна ръка.

„По същата причина отработените човекочасове на седмица сега са на предрецесионните си нива, което е още един знак, че заетостта следва да се увеличи в близко бъдеще”, обяснява Сток.

”Тези обстоятелства ме карат да остана оптимист, че ръстът в икономиката ще започне да се пренася и в заетостта”, завършва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 14 години
Според мен писането на шльоковица разваля вида на страниците и на сайта като цяло. Повечето уважаващи себе си сайтове не допускат такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 14 години
tova ako ne e pora4kov analyse to togava tova izsledvane sigurno e bilo outsource v India ili Bangladesh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още