IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в частния сектор на САЩ расте за шести месец

Броят на работните места в частния сектор се увеличава средно с 37 хил. на месец през тази година, но без видими признаци за ускорение

16:33 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в частния сектор на САЩ расте за шести месец

Работните места в частния сектор на американската икономика са се увеличили повече от очакваното с 42 хил. през юли, като броят им нараства за шести пореден месец. Това показа ежемесечното проучване на пазара на труда, проведено от консултантската агенция ADP Employer Services, което излиза два дни преди официалните правителствени данни за заетостта в страната през последния месец.

Това, заедно с 57-процентния спад в броя на планираните от големите работодатели в САЩ съкращения в рамките на последните 12 месеца, показва, че пазарът на труда в най-голямата икономика на света се опитва да се стабилизира, но с изключително бавни темпове. Щатската икономика расте през последните четири тримесечия, но засега ефектът от това не се отразява силно на пазара на труда.

Данните на ADP Employer Services, която обработва информацията за изплащаните заплати от около 500 хил. американски работодатели, показаха, че в рамките на последните шест месеца броят на работните места в частния сектор се увеличава средно с 37 хил. на месец без видими признаци за ускорение. ADP следи заетостта във всички частни отрасли без селскостопанския и държавния сектор.

Икономистите очакваха броят на наетите през юли лица да се увеличи по-малко - с 38 хил., след като през юни те нараснаха с 19 хил.

Официалните данни на американското правителство за пазара на труда през юли ще излязат този петък. Според икономистите американската икономика е закрила 59 хил. работни места през юли, а равнището на безработица се е повишило до 9,6% от 9,5% през юни. Миналата седмица председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че очаква безработицата в САЩ да остане висока на ниво над 7% до края на 2012 г.

Малко по-рано днес отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски работодатели съкращения са намалели с 57% на годишна база до юли, като заплануваните за закриване работни места са малко под 42 хил. Броят им обаче е нараснал в сравнение с предишните два месеца, което подчертава недостатъчната увереност от страна на щатските компании за перспективите пред американската икономика.

Към 16:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3209 долара, като еврото се понижава леко с 0,1%, след като поскъпна по време на седем от изминалите девет сесии. Утре се очаква Европейската централна банка да остави основната си лихва на рекордно ниското ниво от 1%, а през следващата седмица ще се състои месечната среща на Комитета за парична политика към Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още