IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед може да продължи с изкупуването на облигации

Това би излъчило сигнал за нарастваща загриженост относно перспективите пред американската икономика

10:58 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фед може да продължи с изкупуването на облигации

Федералният резерв ще обсъди важна промяна, касаеща управлението на огромния му портфейл от ценни книжа, на предстоящото си на 10 август заседание, предава Ройтерс, цитирайки източници на Wall Street Journal.

Централната банка на САЩ ще обмисли дали да използва постъпленията от падежиращите ипотечни облигации, които притежава, за покупка на нови такива или ДЦК вместо да остави портфейлът й постепенно да се свие, както се очакваше.

Такава промяна само четири месеца след като Фед преустанови мащабната си програма за изкупуване на облигации ще излъчи сигнал за нарастваща загриженост относно перспективите пред американската икономика.

Ако икономическите прогнози на институцията се влошат значително, тази стъпка може да се окаже предвестник на по-сериозни усилия за вливане на ликвидност в системата.

Покупката на допълнителни активи бе една от възможностите, които председателят на Федералния резерв Бен Бернанке очерта при изслушването му в конгреса на 21 юли, когато бе запитан какви други мерки може да предприеме централната банка, за да подкрепи икономическия растеж, ако се наложи.

Президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви през миналата седмица, че централната банка трябва да обмисли покупката на още ДЦК, вместо да обещава продължителен период на ниски лихви в подкрепа на възстановяването, ако инфлацията се забавя.

Той каза, че икономиката на САЩ все още не се е възстановила напълно, отбелязвайки, че политиката на Фед трябва да остане гъвкава.

Дали Федералният резерв ще предприеме някакви стъпки през следващата седмица зависи до голяма степен от икономическите данни, особено предстоящите в петък обезщетения за безработица. Исканията за обезщетения намаляха в края на юли, но остават на устойчиво високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още