IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да направим, ако Dow Jones се срине до 1 000 пункта?

Марк Фабер предлага да се въоръжим до зъби и да се преместим в самостоятелни ферми, оградени от високоволтови огради

10:17 | 02.08.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Какво да направим, ако Dow Jones се срине до 1 000 пункта?

В новото издание на доклада „The Gloom, Boom&Doom” анализаторът Марк Фабер разсъждава за това дали Dow Jones Industrial Average може да се срути до стойност от 1 000 пункта. За сравнение, в петък индексът затвори при стойност от 10 466 пункта. Подобни размисли има и Робърт Пректър, който базира твърденията си за възможен срив от такъв размер на индикатора на технически анализ чрез вълните на Елиът, числата на Фибоначи и някои социално-икономически тенденции.

Пректър, който е написал 13 книги по финанси, е убеден в това, че пазарът е исторически надценен с оглед дивидентите и печалбите на компаниите, пише CNBC. Причината за това според него е „огромният ръст в позитивните настроения на обществото“.

След 2000-та година обаче се наблюдава „тенденция към влошаване на очакванията на обществото“, което води до свиване на икономиката, твърди Пректър.

„Малките мечи пазари водят до рецесии, големите мечи пазари водят до депресии. Настоящият мечи пазар ще бъде най-продължителният от близо 300 години, така че и кореспондиращата му депресия ще бъде доста дълбока“, разсъждава Пректър.

Според анализатора мечият пазар е най-силният от 1720-1784 година насам и следователно Dow Jones трябва да загуби повече, отколкото е загубил през Голямата депресия от 1929 година. Тогава индексът е паднал с 89%.

„Тенденцията към негативно социално настроение се наблюдава от 2000-та година насам и ще набере скорост, която ще предизвика пресъхване на кредитирането и ще доведе до мащабна вълна от фалити и ужасяваща дефлация“, предупреждава Пректър.

„Количеството на кредитите в момента е толкова голямо, че фалитите, които се очакват от всички точки на системата, могат да доведат до стопяване на обема на кредитите в доларово изражение в света с 80-90 процента“, предупреждава анализаторът.

„В такава обстановка оцелелите долари и доларови кредити, които представляват деноминатор на Dow Jones, ще поскъпнат, а индексът, заедно с всичко останало, което не може да се използва като пари, ще понижи стойността си в долари“, очаква Пректър.

Отговорът, който Марк Фабер дава на всички тези твърдения, е съвет да се погледне назад към 1978 година, когато самият той е предсказал срив на Dow Jones до 2 300 пункта. В тогавашния момент никой не е вярвал, че това може да се случи, припомня Фабер.

„Пректър е прав, когато казва, че манията е към своя край и цените ще се насочат към мястото, където са били преди тя да започне. От тази гледна точка Dow Jones на 1 000 пункта не е невероятен сценарий“, смята той.

Фабер е съгласен с Пректър и за това, че един ден ще се стигне до цялостен крах на кредитирането. Различията между двамата обаче са относно времевия хоризонт, когато може да стане това.

„Много вероятно е, ако Dow падне с около 20% от сегашните си нива, да видим масивни фискални и монетарни пакети от стимули – не само в САЩ, а и по света. Тези мерки вероятно няма да успеят да съживят доверието и икономическата активност в САЩ, но може да окажат подкрепа на цените на активите.

Най-голямото различие между двамата теоретици е относно твърдението на Пректър, че „в такава обстановка оцелелите долари и доларови кредити, които представляват деноминатор на Dow Jones, ще поскъпнат, а индексът, заедно с всичко останало, което не може да се използва като пари, ще понижи стойността си в долари“.

„Въпросът тук е какви точно долари и какви доларови кредити биха оцелели при Dow Jones на 1 000 пункта. Правилно е да предположим, че почти всички банки в света, както и почти всички правителства, ще са фалирали в такава ситуация“, смята Фабер.

„Искам читателите ми да обмислят внимателно последствията, които ще има за Dow при падане под 1 000, или дори под 5 000 пункта. Някой вярва ли, че тогава печатниците за пари няма да работят на 24-часов режим? Е, със сигурност аз не вярвам“, категоричен е Фабер.

Един от вариантите, които Фабер предлага за такава ситуация, е притежаването на самостоятелна ферма в „центъра на нищото“, оградена с високоволтова ограда, опасана с мрежи и трапове и притежаваща арсенал от картечници и гранати, както и бронирани превозни средства и кръвожадни добермани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
И двамата са много добри - дано да не ПОЗНАЯТ .......!!!!!????????........а и все си мисля ,че ЧИЧО САМ едва ли ще допусне подобен сценарий- замислете се къде са парите и тези които ги притежават дали са навити да ги ЗАГУБЯТ.....????!!!!...... Или ще държат със зъби и нокти СИСЕМАТА - защото иначе трябва да се СМЕНЯ и СИСТЕМАТА и ЧОРБАДЖИЙТЕ......!!!!????.....по скоро ще се отиде на ВОЙНА или някакъв регионален КОНФЛИКТ от колкото да се РИСКУВА СИСТЕМАТА.......а и който има най- голямата военна машина ЕДВА ЛИ ЩЕ Я ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА......!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 13 години
Не знам, какво точно е предсказал този господин *** Пректърски, но през 1978 г Дау е под 1000 пункта и до тогава никога не се е покачвал над 1000. А за първи път се качва над 2000 пункта чак през 80-те. За какви 2300 говори този?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Кредитирането като система се крепи на разширяването на пазарите и на растежа. И двете обаче не могат да продължават до безкрайност в един ограничен на ресурси свят. Борсите пък се крепят на надуването и спихването на балони, които кой знае защо са наречени цикли. Докато се надуват, изглежда че всички печелят. Но когато дойде време на спихването... вой и мъка. И ако досега и двете системи работеха, то е защото имаше достатъчно ресурси и пространство за разширение. Предстои да видим как ще се държат когато това вече не е така. Ще бъде много, много интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
bertram
преди 13 години
не мисля, че тази глупост е за топ позиция в инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
GOCE
преди 13 години
Не ми дреме за Dow Jones ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
stasi666
преди 13 години
лошото е че както вече видяхме всичко е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kravata_mu
преди 13 години
жестока перспектива :D Тези господа са доста сериозни оптимисти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
net_spy
преди 13 години
Фабер и Пректър се оливат. да, познали са няколко спада, да в думите им има по нещо вярно. ама чак такива излияния са прекалени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още